Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
28 februari 2008

Ruim 40.000 mensen kopen boom in klimaatbos Natuurmonumenten

Wat is er meer aansprekender dan een kindje dat een boom aanplant om iets tegen klimaatverandering te doen? Zo moet Natuurmonumenten hebben gedacht. Een hectare bos legt namelijk circa 8,5 ton CO2 vast, een cijfer dat overeenkomt met de jaarlijkse CO2 uitstoot van een gezin.

De vereniging reserveerde daarop een natuurgebied van 54 voetbalvelden (of 27 hectare) voor in totaal 61.950 bomen en 23.016 struiken aan de Karekietweg in Biddinghuizen (gemeente Dronten). Het noemde het een klimaatbos. En versierde daaromheen een scala aan evenementen en activiteiten tijdens en na de aanplant. Kinderen kunnen er over een waterplas slingeren. Aan andere outdoor activiteiten deelnemen. Of met hun ouders of begeleiders een kijkje nemen in de permanente expositieruimte.

Maar het leukste voor de kinderen is natuurlijk de klimaathut waar energiebedrijf Nuon en anderen water- en energiezuinige oplossingen hebben neergezet. Daar wordt ze deze hele week vermaakt door bekende presentatoren als Sophie Hilbrand en Filemon Wesselink (BNN), Lottie Hellingman (Jules Unlimited) of Bart Meijer (Klokhuis). Met als klap op de vuurpijl het begraven van hun toekomsttekeningen in een tijdscapsule door prinses Maxima.

Als het bos klaar is, springen de zes hartvormige ringen in het centrum meteen in het oog. Natuurmonumenten plant diverse boomsoorten aan die in kleur en groeisnelheid verschillen. Op die manier blijven de ringen decennia lang zichtbaar in het bos. Ook worden er fiets- en wandelpaden aangelegd. Daarna laat Natuurmonumenten het bos met rust en kunnen recreanten er verder van genieten.

Hart van de aktie is de verkoop van bomen (25 euro) en struiken (10 euro) aan particulieren. De aktie loopt tot zaterdag. Wilt u voor dit klimaatbos een boom kopen, dan is wel haast geboden. De teller stond donderdag boven de 40.000 terwijl er iets meer dan 60.000 bomen te vergeven zijn. Maar Natuurmonumenten heeft daar rekening mee gehouden. “We kunnen zo uitwijken naar andere locaties als het Dwingelerveld in Drenthe”, besluit Les.

P+ webtips: maak je hart groen het laatste nieuws van Natuurmonumenten