Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
29 februari 2008

Xerox gebruikt met verdwijnende inkt 30 keer hetzelfde papier

Het papierloze kantoor waarover P+ voorganger, het onvolprezen magazine ‘Source’, bijna een decennium geleden schreef, is er helaas niet gekomen. En zal er waarschijnlijk ook nooit komen. Mensen mogen immers graag een stuk papier in handen houden, zelfs als ze hun teksten eerst van het beeldscherm lezen. Dat wordt wel bewezen door de groei van de printermarkt, pakweg zes procent per jaar.

Gouden tijden dus voor vroegere kopieerfabrikanten om print kosteneffectiever - en groener - voor kantoren te maken. Bij Xerox werkt men daarom al aardig lang aan de ontwikkeling van verdwijnende inkt. “Natuurlijk wil iedereen wel minder papier gebruiken. Maar van klanten weten we dat mensen informatie graag op papier hebben. Met verdwijnende informatie voor de korte termijn verenigen we beide werelden”, zegt Paul Smith, hoofd van het ontwerplaboratorium van Xerox Research Center of Canada (XRCC).

Volgens Smith reduceert de nieuwe technologie de energie voor het printen van een A4 met een factor tweehonderd. Van iets meer dan 200 kiloJoule (genoeg om een lamp van 75 Watt een uur te laten branden) naar slechts 1 kiloJoule (waarvoor dezelfde lamp achttien seconden nodig heeft). Een gerecycled A4tje kost ongeveer 110 kiloJoule.

Strikt genomen is Xerox’ verdwijnende inkt helemaal geen inkt. Het is een tijdelijke verkleuring van lichtgevoelige moleculen die als fotochromen bekend staan. Normaal papier wordt bedekt met fotochromen die van kleur veranderen wanneer ze aan ultraviolet licht worden blootgesteld. Zodra papier uit de printer rolt, gaan de moleculen reageren met de warmte in de omgevingslucht en keren ze terug naar hun natuurlijke staat. De ultraviolette bron die hiervoor noodzakelijk is, kan volgens de onderzoekers in een bestaande printer worden gebouwd. De eindgebruiker hoeft dan alleen een speciale lade voor deze ‘kortdurende’ documenten te selecteren. ‘t Lijkt ons prima spul voor spionnen....

P+ webtip: ’the coolest inventions worldwide