Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
01 maart 2008

NS in Shakies en in regenwater

Servex exploiteert horeca- en winkelformules op NS-stations, zoals AH to go, Kiosk, Cest du pain en Pizzahut. “Mensen hebben steeds minder tijd en juist steeds meer behoefte aan gezonde producten”, zegt algemeen directeur Jan Kooiker van Servex. “We weten dat er ook onder treinreizigers veel vraag bestaat naar producten zoals Shakies die voert. We zijn dan ook erg blij met deze overname. Het is een mooie aanvulling op ons productaanbod.”

Toen Oostindiën, vegetariër en voorstander van biologische landbouw, ruim tien jaar geleden haar eerste winkel opende op Utrecht CS, was er in nog niet één supermarkt een flesje of pak met echt vers sap te krijgen. Dat zou nog zo’n drie jaar duren. Oostindiën heeft zonder enige horeca-ervaring vanuit haar eigen behoefte aan meer variatie en gezondere voeding in de horeca - in combinatie met haar gedrevenheid - ervoor gezorgd dat shakes en juices in Nederland definitief op de kaart zijn gezet. "Maar Shakies was te groot en te klein tegelijk, met zestig mensen op de loonlijst." Oostindiën kan nu opnieuw haar vleugels uitslaan. “Ieder recept heb ik zelf verzonnen dus het zal moeilijk zijn om het los te laten. Maar ik ben er apetrots op dat zo’n groot bedrijf als Servex ervoor kiest om gezonde producten op te nemen in hun assortiment. Spannend hoe het verder zal gaan en of Shakies straks voor veel meer treinreizigers binnen handbereik komt.”

Zelf weet ze nog niet wat ze zal gaan doen. Met haar propedeuse geneeskunde op zak en haar achtergrond als video-editor en televisieregisseur ligt alles weer open. Oostindiën: “Mijn hart ligt bij het initiëren en opzetten van nieuwe projecten. Shakies was een en al maatschappelijk verantwoord ondernemen. Iets waar deze tijd toch veel meer aandacht voor is gekomen. Ik ga vast en zeker mijn kennis en ervaring op dit vlak verder en breder inzetten.”"Toch wel gek, toen ik de zaterdagochtend zonder Shakies wakker werd. Ineens begin je de leegte te voelen. Ik heb nu wel geld, maar ik laat ziel en zaligheid achter.  Alles om me over op te winden, te genieten, vandaag is het weg."

P+ webtip: Shakies

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier