Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
08 maart 2008

Accountant Heinen bouwt energievrije villa in Sneek

Dick Heinen (1953) is registeraccountant bij de Belastingdienst. Ook zijn vrouw Anke (1955) weet goed te rekenen, als medewerkster van de ING Bank. Ze volgden hun hart, maar keken ook steeds naar de cijfers op de rekenmachine. Kon het allemaal wel uit?

Anke over haar man: “Dick is erg van lijstjes. Hij bewaart nog steeds de rondetijden van Kees Verkerk en Ad Schenk, toen zij wereldrecords vestigden. Hij heeft het stroomgebruik over alle weken dat we hier wonen al in spreadsheets staan.” Dick bevestigt: “Ik houd het allemaal netjes bij.”

Ook de kosten van alle apparatuur om tot energiebesparing te komen splitste de accountant netjes van de overige bouwkosten. Voor de financiering van de bouw is een speciale hypotheek ontwikkeld door de projectontwikkelaar Henk Seinen, in samenwerking met ABN AMRO.

Heinen tegen P+: “De logica daarvan is dat je de extra kosten voor energiebesparing op termijn terugverdient. Daarmee houdt de hypotheek rekening. Eén ding is zeker: olie wordt steeds duurder, dus elektriciteit ook. Besparende investeringen worden steeds rendabeler..”

Er zit heel veel technologie in dit huis. Zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp en luchtverversing zonder warmteverlies. De villa van Heinen is ook opgetrokken als houtskeletbouw. Het voordeel daarvan: geraamte van een huis kan in een fabriek volledig gereed worden gemaakt. Onder goede en gecontroleerde omstandigheden. Geen regen waardoor het hout extra gaat werken. Een opbouw van een heel pand kost maar enkele dagen, inclusief dak, waardoor een huis meteen ook droog blijft. Geen maandenlang extra ‘droogstookkosten’ dus, voor nieuwe bewoners. En: een houtskelet biedt een perfecte inbedding voor isolatiemateriaal.
In de villa van Heinen is gekozen voor maar liefst twee lagen glaswol van Isover: een laag van 9 centimeter en een van 14 centimeter. Deze werden daarna nog eens voorzien van een extra afdekfolie. Om een idee te geven: tien jaar geleden was de gemiddelde dikte van isolatie in een nieuwbouwhuis 9 centimeter. Vandaag is dat 15,5 centimeter, maar nog steeds geen 23 centimeter, zoals in Sneek.

P+ webtip: PDF van BouwTrends