Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
12 maart 2008

Klimaat nieuwe burgerrechtenbeweging Amerikaanse studenten

Brianna opereert vanuit de Universiteit van Maryland. Daar haalde ze op de nacht van Haloween uit heel de VS 5.500 namen van andere studenten op. Haar studentencoalitie wist zich al tot in het Amerikaanse congres te manifesteren. Het zou de grootste jongerenlobby ooit zijn, met 300 individuele gesprekken met leiders uit het Amerikaanse congres. En een publieke hoorzitting voor het House Select Committee on Energy Independence and Global Warming. Een zitting die door 2000 mensen werd bijgewoond. En werd afgesloten door een demonstratie buiten het gebouw.

Is er echt al sprake van een nieuwe beweging voor burgerrechten. Vrouwen en zwarte Amerikanen wisten in de jaren zestig belangrijke veranderingen tot stand te brengen. Heel wat van die acties in die tijd waren “radicaal”. E Magazine vroeg het aan Nina Rizzo, van de California Freedom from Oil campus. Zij voert de acties aan die om alle gebouwen van universiteiten in de staat van Governator Arnold Schwarzenegger aan de hoogste milieunormen te laten voldoen. “Ik zie hier nog geen radicale uitingen”, stelt zij. “De beweging is zeker groeiende, maar we zijn er nog niet. Ik denk dat de mensen nog niet kwaad genoeg zijn.”

De studenten wisselen via hun netwerken resultaten uit. Maura Cowley van de Penn State universiteit had een Best Practice. “Toen onze universiteit 5 procent windenergie begon in te kopen, veranderde hierdoor de marktprijs in de hele staat Pennsylvania.” Deze universiteit staat inmiddels op de derde plaats van de instituten die de meeste groene energie inkopen. Inmiddels is het aandeel windenergie al tot 20 procent gestegen. De University of Pennsylvania staat op de tweede plaats, met 29 procent aandeel groene energie. Koploper is de New York University die volledig op groene stroom draait: windenergie om precies te zijn.

Kunnen universiteiten voor een omslag zorgen? Volgens de actieve studenten wel. “Elke stad van 50.000 inwoners heeft een middelbare school. Het zijn net grote bedrijven met een enorme economische uitstraling.”P+ webtip: E Magazine over studenten

P+ webtip: Het actieplatform van de studenten

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier