Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
13 maart 2008

Vaticaan: vervuiling aarde wordt hoofdzonde

Audientie zaal met LED's Onder deze Duitse Paus is het Rooms-Katholieke geluid beslist groener geworden. Benedictus I maakt tegenwoordig veel werk van de strijd tegen klimaatverandering en zet zich, meer dan zijn voorgangers, in voor het milieu. Wie op audientie gaat, ziet dat meteen: de verlichting in de pauselijke zaal is van de super zuinige LED's. En wie het dak op mag gaan (gesteld dat...), ziet vanaf volgend jaar genoeg PV panelen om deze zaal het hele jaar van koeling, stroom en warmte te voorzien.

"Terwijl de Italiaanse nieuwskoppen opnieuw waarschuwen voor een verzengende zomer en mogelijke stroomstoringen, klinkt de oproep van het Vaticaan voor meer energie autonomie middels de zon behoorlijk cool", schreef de Katholieke Nieuwsdienst in reactie op de duurzame maatregelen van Pier Carlo Cuscianna, hoofd van de technische dienst van het Vaticaan.

Hoe kan de Kerk het milieubewustzijn onder gelovigen verder aanscherpen? 'Doe penitentie voor je milieuzonden en beoefen goede ecologische werken', om deze eeuwenoude christelijke mantra te parafraseren. De Britse krant 'The Independent' geeft, niet geheel toevallig, zeven goede daden. Samenvattend:

1. Ga toch fietsen! Of loop in plaats van weer de auto te nemen wanneer dat niet noodzakelijk is. Een baan vlakbij je woonplaats is nog beter.

2. Veel energie gebruiken is zonde: schakel over op spaarlampen en neem stroom van windturbines, zonnepanelen of van andere duurzame bronnen af.

3. Hergebruik je regenwater. Doorspoelen van het toilet met eersteklas water is onzin. Bovendien zorgt al dat transport voor een aanzienlijke CO2 uitstoot.

4. Afval is natuurlijk de ergste doodzonde: zorg daarom voor zo min mogelijk afval. Als je dat laat verbranden, komen er giftige gassen vrij.

5. Maak geen onderscheid tussen hoe je woont en hoe je werkt: bovenstaande drie maatregelen kunnen ook gemakkelijk worden toegepast in kantooromgevingen.

6. Gebruik meer natuurlijke, biologisch afbreekbare producten. Niet alleen lekker en gezond voor jezelf maar je voorkomt er mee dat de mensen die allerlei schadelijke producten maken, aan giftige chemicalien worden blootgesteld. Wat gij het liefste wilt, doe dat ook een ander aan!

7. Eet meer seizoensgebonden, lokale producten, liefst van gecertificeerd biologische oorsprong. Dertig procent van alle CO2 uitstoot komt op rekening van wat we eten. Ofwel: 'der mensch ist was er isst'.

Maar met die laatste uitspraak van Feuerbach, voorganger van Marx, zal Paus Benedictus het volstrekt niet eens zijn...

P+ webtips:

moderne doodzonden

zeven goede daden (Independent)

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier