Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
13 maart 2008

BECO eerste officiële Cradle to Cradle-consultant

Het is nu al een schatkist, de kennis over materialen die de chemicus Michael Braungart opslaat in de database van EPEA. Dit is het bedrijf dat alle kennis op het gebied van Cradle to Cradle ontwikkelt en beheert, het principe dat ervan uitgaat dat alle productie hernieuwbaar dan wel volledig natuurlijk afbreekbaar moet zijn. Het is een principe dat in Nederland in korte tijd populair is gemaakt met de slogan ‘afval=voedsel’. De strategie van Braungart en zijn partner William McDonough is om industriële processen en producten zo te ontwerpen dat deze veilig, winstgevend en volledig hernieuwbaar zijn en zowel economische, als ecologische en maatschappelijke waarde opleveren.

Michael Braungart is op dit moment één van de meest gevraagde en opvallende sprekers op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen in Nederland. De Duitse chemicus is regelmatig in ons land, met grote opdrachten als de inrichting van de Floriade in Venlo. Braungart sprak uitvoerig met Franc van den Berg (directeur), Diana de Graaf (clustermanager eco-efficiency) en Carla Neefs (marktmanager bedrijven) van de BECO Groep. Blijkbaar overtuigend. Een stralende Neefs na de ondertekening: “Dit is het begin van een samenspel van wetenschappelijke kennis, strategisch denken en onze praktische aanpak in de uitvoering.”

Wat er gaat gebeuren? Een team van consultants van BECO Groep wordt door Michael Braungart getraind, en krijgt zo de benodigde kennis om Cradle to Cradle projecten uit te voeren. Alle projecten worden door dit team van BECO Groep uitgevoerd in samenwerking met consultants van EPEA.

Michael Braungart motiveerde de keuze voor BECO Groep met het volgende, persoonlijke statement:

"We at EPEA are scientists, and we have our focus on research and education. We see great opportunities to roll out this knowledge of Cradle to Cradle in the Netherlands. To further widespread the concept of Cradle to Cradle it is also necessary to reach as many companies and organisations as possible that can implement Cradle to Cradle-practices in their production processes. That is why we have chosen to cooperate with BECO Group. This consultancy has a lot of proven experience in implementing sustainability within companies, as well on a strategic level as on an implementation level. With this cooperation we create a strong team that has both the scientific power and the implementation power to make Cradle to Cradle work for the benefit of Dutch and Belgian companies and organisations. And for companies and organisations outside the Netherlands and Belgium too, since BECO Group is an international player, with a strong international network through the Inogen Alliance."

BECO is echter niet de eerste samenwerkingspartner in Nederland. Braungart kiest steeds partijen op specifieke deelgebieden, die hij het beste in staat acht om de Cradle to Cradle kennis te verspreiden. Zo is Evoke de organisatie die onder andere de marketing van EPEA in Nederland verzorgt. De scholing is formeel in handen gelegd bij Annemarie Rakhorst van Search, die meehielp het boek van Braungart en McDonough ‘Cradle to Cradle’ in het Nederlands te vertalen.


P+ webtip: Beco Groep