Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
15 maart 2008

Katja Gruijters ontwerpt eetbare tafellakens van voedselafval

Een tafel van afvalbroden: Cradle to Cradle Voor de voedingsindustrie in Katja Gruijters zeker geen onbekende. Voor Honig ontwierp ze de World Wide Wrap. Haar chocoladetegel voor de Bijenkorf ging de oceaan over, naar het Museum of Modern Art in New York. De octopus ligt op een laken van eigen inkt Haar vakgebied bedacht ze zelf: voedseldesign. En in de hype van Cradle to Cradle kreeg ze nu een opdracht om een volledig buffet van afgekeurd voedsel te maken. Had ze dat nooit eerder bedacht? Tegen P+: “Ik heb na Pasen wel eens hele voorraden overgebleven paaseitjes gekocht, om daar iets van te ontwerpen. En mijn opdienbroden bestonden al. Dat is een brood gebakken in de vorm van een dienblad, met uithollingen om daar iets in te scheppen. Je kunt na het eten van het vlees of de groenten dus tegelijkertijd het hele dienblad opeten. Maar voor de rest is alles opnieuw bedacht.” Zelfs de lepeltjes om het toetje uit de dop van een passievrucht te scheppen zijn eetbaar. Gesmolten winegums als presentatieblad Een van de aanwezigen verzuchtte: “Hier staat een compleet nieuw concept voor een toprestaurant...” Wie pakt het op? Bij vertrek kregen alle bezoekers van het buffet een surprise mee. Een bruin boterhamzakje. Wat er in zat? Een stuk oud droog brood. "Voor de eendjes", adviseerde designer Katja. Vanavond 15 maart te zien op Llinke Soep, van omroep Llink. P+ webtip: Katja Gruijters

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier