Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
18 maart 2008

Jan Eric Visser: de kosmos van een vuilniszak

Jan Eric Visser achter de installatie die hij onmiddellijk verkocht. In zo'n fragiel kunstwerk gaat niet veel anorganisch afvalmateriaal zitten, zoals hij het zelf uitdrukt. Maar daar heeft hij een oplossing voor: "Ik lever de sokkel bij, die net echt hout lijkt, maar het niet is. Die vul ik op. Dat geeft er gewicht en balans aan. Je moet eens zo'n plastic boodschappentas van de Albert Heijn verhitten. Uiteindelijk hou je een kleine bol over. Keihard en zwaar. In andere kunstwerken zitten ook blikjes. Eigenaren schrikken wel eens, als het beeld wordt verplaatst. Dan klinkt er een merkwaardig gerommel uit het binnenste..."

Wat er zo schitterend is aan de kunst van Visser? Het is niet het verhaal over het afval, waar hij nu al een kunstenaarsleven lang mee in de weer is. Al op de academie in Kampen begon hij met het opwaarderen van oud papier. Inmiddels weet hij met dit materiaal een stofuitdrukking te produceren, die je doet dwingen zijn werken heel even aan te raken. Dagen werk heeft hij er aan, om met een biefstukbijltje aan een oppervlakte een minimale structuur aan te brengen. De vormen zijn volkomen origineel. Ze doen soms aan middeleeuwse werktuigen denken. Soms ook aan steden uit een science fictionfilm, die schuin uit een rots groeien. Het zijn nooit eerder geziene vormen. Visser zegt er zelf over: "Mijn beelden zijn batterijen vol betekenis." Verzamelaar Jan Verhoeven kocht eerder een installatie die heel in de verte doet denken aan een stoel, die een luchtsprong maakt. Tegen P+: "Het werk van Jan Eric Visser lijkt nergens op. Dat kan negatief klinken, maar ik bedoel dit geweldig positief. Het is helemaal opnieuw verzonnen, zowel qua materiaal, als qua vormgeving. Het hele idee is origineel. Dat is juist wat je verwacht van kunst: dat het je iets nieuws laat zien."

De bijna 80-jarige Verhoeven verdiende zijn geld als projectdirecteur van grote industriële projecten. Hij heeft niet minder dan 400 kunstwerken in privé-bezit, het resultaat van zestig jaar verzamelen. "Het knappe van Jan Eric is dat hij in twintig jaar een eigen ambacht heeft ontwikkeld en na al die jaren sappelen toch fris is gebleven. Dat is de echte kunst. Zulke roem houdt langer stand dan de kunst van iemand die even in een flits beroemd is geworden."P+ webtip 2: De collectie van Jan VerhoevenP+ webtip 3: Website Jan Eric Visser