Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
19 maart 2008

Internationale vastgoedwereld huldigt Kraanspoor

De internationale vastgoedbeurs in Cannes heet MIMP. In brochures en speciale uitgaven staan oogverblindende gebouwen. Maar ook in de vastgoedwereld rukt het besef op dat gebouwen energiezuinig moeten zijn, en kwaliteit moeten aanbieden aan de bewoners en werknemers. ING Real Estate won met Kraanspoort twee prestigieuze onderscheidingen. Het gebouw kreeg de MIPIM-award voor ‘Groen Gebouw van het Jaar’ op basis van een stemming onder de 28.000 beursdeelnemers. Bovendien sleepte Kraanspoor de hooggewaardeerde ‘Special Jury Award’ in de wacht die een vakjury toekent aan een van de vijftien voorgeselecteerde projecten.
Het originele kraanspoor werd in 1952 in het IJ in Amsterdam gebouwd als een langgerekt platform voor havenkranen. Architect Trude Hooykaas voorkwam sloop in 1997. Zij zag de potentie voor herontwikkeling van de constructie en ontwierp een glazen kantoorgebouw van 12.500 vierkante meter verdeeld over drie verdiepingen dat lijkt te zweven boven de oude betonnen basis.
Het binnenklimaat van het gebouw wordt geregeld door een dubbele glasgevel met jaloezieën en zonwerend glas, terwijl ventilatie wordt verzorgd door energiebesparende mechanische afzuiging via vloerroosters. In de zomer wordt Kraanspoor gekoeld met rivierwater. In de koelere maanden wordt het IJ-water gebruikt voor voorverwarming van het verwarmingssysteem.

Door de locatie op het water nestelen diverse soorten watervogels zich op en in de oude constructie. Om deze natuurwaarden te behouden zijn kasten onder het nieuwe gebouw gemaakt waarin deze vogels terecht kunnen.
Het duurzaamheidsbeleid van ING Real Estate Development schrijft flexibiliteit voor, zodat ook het ontwerp van Kraanspoor gemakkelijk geschikt kan worden gemaakt voor andere bestemmingen, zelfs voor wonen.
P+ webtip: Kraanspoor