Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
27 maart 2008

Rottend huisvuil São Paulo voor CO2 rechten Fortis

Biogasinstallatie Bandeirantes Sao Paulo Vroeger stonden vuilnisbergen, zeker rond de Zuidamerikaanse favela's, bekend als plaatsen waar je maar beter niet kon zijn. Aasgieren, ratten, ander ongedierte en ziektes tierden er immers welig. Nu zijn ze met grasvelden bedekt en leveren ze geld op voor Sao Paulo, een ruim tien miljoen inwoners grote stad die, net als zovelen in de regio, met krappe budgetten kampt. Sao Paulo verkocht de rechten aan Fortis en gebruikt de opbrengsten voor de aanleg van fietspaden en parken. De andere helft van de opbrengst ging naar Biogas, een consortium waarin de Van der Wiel, Arcadis Logos en een Braziliaans bouwbedrijf zitten. Die verkocht hun rechten aan een Duitse bank.

Ondertussen is het consortium druk bezig met uitbreiding van hun activiteiten. Eerst naar Sao Joao, de tweede vuilstortplaats van de stad. Deze vuilstort heeft genoeg gas voor de komende twaalf jaar, goed voor zo'n tien procent van al de electriciteit die Sao Paulo gebruikt. Een dezer dagen wordt het gas via veertig kilometer lange pijpleidingen aan Electropaulo, het stedelijke energiebedrijf, geleverd (tot voor kort werd het gas gewoon in de open lucht afgefakkeld...).

Natuurlijk komt bij de verbranding van methaan ook CO2 vrij. Maar omdat CH4 een minstens 21 keer zo sterk broeikasgas als kooldioxide is, is het netto effect er een van CO2 reductie. En in de emissiehandel met methaan neemt handelsbank Fortis een vooraanstaande plaats in. Twee jaar geleden werd wereldwijd voor bijna twintig miljard euro aan methaanrechten verhandeld terwijl dat vorig jaar al boven de dertig miljard uitsteeg, aldus de Wereldbank in een persbericht van Reuters.

Interessant voor Fortis, die 16 personen op carbontrading heeft gezet, is dat de EU dit jaar de emissierechten voor de industrie aanscherpt. Sinds de handel in 2003 op gang kwam, is de prijs van 6 naar 23 euro per ton CO2 gestegen. En met een 3 procent schaarste op de Europese markt zal die prijs alleen maar verder stijgen.

P+ webtips:

aankoop CO2 Sao Paulo (CNN)

advies CO2 handel van Fortis