Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
24 maart 2008

Overlijden Eckart Wintzen groot verlies voor duurzaam Nederland

Overal waar je hem trof pleitte hij voor de introductie van belasting op aan het milieu onttrokken waarde. Aldus zou duurzaamheid pas echt het centrale uitgangspunt worden bij elke investering die wordt gedaan.
Via zijn green ventures bedrijf Ex’tent initieerde hij tal van nieuwe ondernemingen en projecten. Zo hebben bedrijven als Ben & Jerry’s, Green Wheels en Eye Network hun succes voor een groot deel te danken aan de actieve betrokkenheid van Eckart Wintzen.

Eckart was een gedreven en visionaire voorvechter van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarbij ging het hem nooit snel genoeg. Hij wilde niet aanvaarden dat in veel kringen de sense of urgency voor duurzaamheid ontbrak. Met verve trok hij tegen deze onverantwoordelijkheid van leer.
De laatste jaren zijn er gelukkig veel nieuwe Eckarts opgestaan die - naar zijn voorbeeld - wel voluit voor duurzaamheid gaan.
Jonge ondernemers als Anne-Marie Rakhorst (Search), Nicolette Mak (Valid Express), Ynzo van Zanten (Innocent), Peter Arensman (BAS) en Coen van Oostrom (OVG) laten zien dat zij Eckarts boodschap begrepen hebben. Zij zijn de Eckarts van de toekomst.
Het is een kleine troost dat Eckart van nabij heeft mee gemaakt hoe deze nieuwe generatie steeds meer de toon zet in ondernemend Nederland.

Heel graag hadden wij nog jaren van zijn inzichten genoten. Het mocht niet zo zijn.
Zijn overlijden is voor ons een aanmoediging om met nog meer elan te strijden voor duurzaamheid. Als we er allemaal een schepje bovenop doen, dan komen zijn idealen een stuk dichterbij. En dat heeft hij meer dan verdiend.

Namens alle MVO strijders

Willem Lageweg
Directeur MVO NederlandFotografie door Sjaak RamakersP+ webtip: Weblog Eckart WintzenIllustratie door Leendert Masselink