Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
03 april 2008

Zonnecellen in je rugzak of schoudertas

Dat is natuurlijk een uitkomst: flexibele zonnecellen in je rugzak of schoudertas. Met genoeg zonlicht, zelfs tijdens lichte bewolking, krijg je net voldoende stroom om kleine elektronische dingen als je mobiele telefoon, je digitale camera of MP3 speler op te laden. Altijd en overal mobiel bereikbaar. Weliswaar beweren velen dat de consument er niet om verlegen zit maar nog meer anderen betwijfelen dit. Het is net als met de televisie. Die is, strikt genomen, ook niet echt noodzakelijk. En er immers zit een UIT knop op. Toch heeft iedereen er een. Zoals met vrijwel alle apparatuur is het maar net hoe je ermee om gaat.

In de VS en Canada zijn rugzakken en schoudertassen al enige tijd met flexibele zonnecellen uitgerust. Zo brengt het Amerikaanse bedrijf Noon Spring binnenkort haar voorjaarscollectie schoudertassen op de markt. De handgemaakte tassen zijn van Duits leer die vervolgens een eeuwenoude behandeling hebben ondergaan die als de Japanse Shibori kunst bekend staat. Deze kunst keert terug op de stof en in de patronen van de schoudertas zelf. De lichtgewicht tas weegt niet veel meer dan een gewone tas zonder flexibele zonnecellen. Met een snoertje in binnenkant van de tas sluit je er je mobieltje, digitale camera of iPod op aan zodat die altijd en overal kan worden opgeladen.

In Nederland vindt je deze tassen nog niet. Alleen rugzakken met zonnecellen. Prima voor de motorrijder of wandelaar. Of voor een fotograaf van P+ die zijn of haar digitale camera wil opladen of nog even snel ruggespraak met de redactie wil hebben over zijn of haar opdracht. Op de groene ICT beurs in Hannover (Duitsland) lieten diverse fabrikanten begin vorige maand zien dat er al veel met energiebesparing mogelijk is. En als je met bijna de helft minder stroom toe kan, komen duurzame toepassingen voor mobiele apparatuur als mobieltjes, MP3 spelers en laptops natuurlijk ook sneller binnen bereik.

Ondertussen is er in Nederland slechts een bedrijf dat rugzakken met zonnecellen op de markt heeft gebracht, A-Solar. De rugzakken zijn voorzien van een li-ion batterij en een USB uitgang met een hele trits van verbindingskabels om er allerlei lichte apparatuur op aan te sluiten. Het wachten is nu nog op voldoende vermogen er ook de laptop mee op te laden. Dan wordt het enige probleem voor de altijd en overal mobiele burger het bereik en het netwerk…

P+ webtip: Noon-solar-spring-bags
P+ webtip: JA-solar-rugzak