Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
04 april 2008

Indiavloeren van InterfaceFLOR unieke schilderijtjes

Ook dit is innovatie. Stansfield doorkruiste heel India om de traditionele vlechters op te zoeken. Mensen in dorpsgemeenschappen die zorgen voor een mat op de kleivloer, gemaakt van plaatselijke materialen. Riviergras, palmblad, sisal en bamboe, alles wat voorhanden is. Door de eeuwen heen hebben de patronen een perfectie bereikt, die in het westen onmogelijk kan worden nagemaakt. De binnen- en buitenzijde van een stengel geven de geometrische patronen aan, die nooit helemaal gelijk zijn, want het blijft handwerk.
Stansfield: “Wij zochten naar een methode om deze unieke weefsels aan westerse kwaliteitseisen te laten voldoen. Dat vonden we door het materiaal op een tegel van natuurlijk materiaal en rubber te plakken. En deze tegel als een schilderij een houten lijst te geven. Alle lijsten zijn weer aan elkaar te koppelen, zodat een stevige vloer ontstaat. Gaat er een keer een kop koffie over een tegel heen, dan kun je die vervangen.” De eerste besprekingen met de verkoopstaf van InterfaceFlor in Nederland zijn achter de rug. “Ze waren enthousiast. Hadden ook snel voorkeuren. Er was heel veel belangstelling voor de tegels die halverwege van wit naar zwart verkleuren, een soort tye and dye-effect. Daarmee kun je vloeren maken die in het midden zwart zijn en aan de randen wit, of andersom. En dan aan de uiterste randen worden afgemaakt met hout of met gewone vloertegels, die iets makkelijk te snijden zijn. Je moet meer aan parket denken.”
Er zijn heel wat variaties mogelijk, want de Flor-collectie bestaat uit twaalf verschillende designs. En twee verschillende tegelgroottes: een van 50 bij 50 centimeter en eenvan 100 bij 50 centimeter. Stansfield is heel benieuwd welke vloeren er in Europa over een jaar zullen liggen. Dat zullen geen duizenden vierkante meter zijn, want de productie is voorlopig beperkt. De centrale eenheid in Bangalore, waar een oud-kleermaker toezicht houdt, zal 500 tot 750 tegels per maand maken. Ook de prijs maakt dit Fair Trade-product niet tot een kiloknaller. “Denk aan een de prijs van een Perzisch tapijt”, geeft Stansfield als prijsindicatie mee. Hijzelf is alweer verder, op zoek naar nieuwe uitdagingen. Hij kijkt naar de leerverwerkers in Zuid-Amerika. Ook daar ziet hij kansen om van een product dat nauwelijks waarde heeft een zeer kostbaar en exclusieve vloer te maken.P+ webtip: Fairworks