Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
07 april 2008

Zonnepanelen winnen rechtszaak van bomen

De zonnepaneleneigenaar won de rechtszaak, die de rechter voor een groot dilemma had geplaatst, als er niet ergens uit een bestofte lade een oude wet tevoorschijn was gekomen. Zege dus voor Mark Vargas en zijn 128 zonnepanelen. Verbittering voor Carolynn Bisset en Richard Treanor, die hun bomen moesten terugsnoeien tot ze eruit zagen als een omgekeerde wc-borstel. De gebeurtenis trok meer cameraploegen dan een aflevering van ‘Extreme Home Makeover’, volgens de Amerikaanse pers. Net als bij ons bij de Rijdende Rechter herkenden vele Amerikanen in dit conflict wel iets van een akkefietje dat zijzelf met buren hadden gehad.

De Democratische senator Joe Simitian uit Palo Alto (Home of Apple) heeft een wetsvoorstel ingediend dat zekerheid geeft aan de bewoners die bomen dan wel zonnepanelen neerzetten. Wanneer zij de buren voor zijn die zonnepanelen op het dak zetten, mogen de bomen groeien tot aan de hemel, vindt Simitian. Hij wil daarmee toekomstige rechtszaken voorkomen, want in Californië is een wet van kracht die de opbouw van een miljoen zonnepanelen moet bevorderen. “Ik wil een miljoen burenruzies voorkomen die worden uitgevochten voor de rechter", aldus de politicus, die pleit voor het eerstegeboorterecht, of het nou een zonnepaneel of een boom is.

Of het nou zo handig is om in een wijk als boom voor een redwood te kiezen, zo ongeveer de hoogste boom op deze planeet (onder deze familie valt de Giant Sequoia), daarover zijn de Amerikanen nog niet uitgepraat. Onze buren zouden in ieder geval vrij spoedig informeren wat de bedoeling was, als wij een rijtje populieren in ons gazon zouden neerzetten om wat extra CO2 uit de lucht te vangen.

P+ webtip: Kranten over de zaak The Sun vs The Redwoods