Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
08 april 2008

Check alle hedgefunds en andere beleggingen van PGGM

Waarom PGGM dit doet? Else Bos, CEO PGGM Investments: ”Als innovatieve vermogensbeheerder vinden wij het vanzelfsprekend om maximale openheid te geven over al onze beleggingen. Wij leggen graag uit hoe wij de pensioengelden van Pensioenfonds Zorg en Welzijn zorgvuldig en verantwoord beleggen. Dit doen we natuurlijk met respect voor de belangen van onze zakenpartners.” PGGM is sinds 1 januari 2008 een pensioenuitvoeringsorganisatie en vermogensbeheerder. PGGM verzorgt voor Pensioenfonds Zorg en Welzijn de uitvoering van de pensioenregeling en het vermogensbeheer.

Publiceert PGGM dan werkelijk alles? Dat niet. Op de website staat: “Er zijn maar een paar uitzonderingen op deze regel:

. Publicatie leidt tot minder rendement. Als dit aannemelijk gemaakt worden, dan wordt de publicatie daarop aangepast.
. Als publicatie betekent dat een bijzondere beleggingsstrategie open en bloot op straat ligt, dan berokkenen we zowel de vermogensbeheerder als onze klant schade.
. De contracten laten het niet toe. Veruit de meeste vermogensbeheerders ondersteunen de vooruitstrevende aanpak. Met enkelen ligt dit lastiger; vaak is er dan sprake van een belegging samen met andere beleggers. Die moeten dan expliciet toestemming geven.
. Overigens betekenen deze uitzonderingen niet per definitie dat we niets publiceren; vaak passen we dan op onderdelen onze publicatie aan. We geven dan bijvoorbeeld een indicatie van de marktwaarde van een belegging in plaats van de exacte waarde." P+ webtip: PGGM alle beleggingenP+ webtip 2: De PGGM uitsluitingen