Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
18 april 2008

Woonstede Ede perfectioneert het hoofdkantoor

Directeur Wim Sterkenburg en hoofd Accommodatie Gerard de Nooij hadden al een heel groen pand: “We waren benieuwd wat we nog aan ons hoofdkantoor konden verbeteren, wanneer je denkt aan alles gedacht te hebben. We hebben al een vijver die het regenwater opvangt, om zo het riool te ontzien. Voor medewerkers die binnen een straal van tien kilometer van kantoor wonen, is er geen parkeerplaats om zo het fietsen te stimuleren. We zitten in een pand dat goed geïsoleerd is. Overal hebben we spaarlampen ingedraaid. Met sensorkranen en bewegingsmelders op de toiletten. Wie vijf minuten blijft zitten, zit in het donker. Daar hebben we wel eens een opmerking over gekregen, hahaha.”

Wat vonden ze alsnog, toen de alle verbruik in de computer invoerden met behulp van de Milieubarometer van de Stichting Stimular? “We zijn naar het papier gaan kijken en hebben de kopieermachines vervangen. We zijn terug gegaan van 34 naar 14 machines, die nu ook kunnen printen, scannen en faxen. Dat scheelt in energie en in het gebruik van toner. We besparen nu, vier maanden na ingebruikname, al 10 procent op papier. Dat komt voor een deel omdat we dubbelzijdig zijn gaan afdrukken. Maar ook omdat je pas kunt printen, wanneer je bij de printer je toegangspas van het gebouw aanbiedt.”

Daar bleeft het niet bij: “Nu we alle cijfers naast elkaar zien, blijkt uit de CO2-meter dat 70 procent van onze uitstoot veroorzaakt wordt door elektra. We zijn met zijn allen begonnen ’s avonds PC’s uit te doen, automaten op nachtstand te zetten. Een tijdklok op de boilers. De volgende operatie wordt de inkoop. We drinken nu al koffie uit kartonnen bekers van Moonen, die volledig composteerbaar zijn. Straks gaan we kijken of onze bedrijfsauto’s op aardgas kunnen rijden...”

P+ webtip: Woonstede

P+ webtip: Milieubarometer