Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
27 april 2008

Accenture: duurzaamheid stuwt innovatie

Accenture is een van oorsprong Amerikaans adviesbureau maar is nu wereldwijd actief. Het bedrijf geeft adviezen over organisatiestructuren aan grote bedrijven, overheidsorganen en instellingen. Daarnaast is het raadgever over de toepassing van informatie- en communicatietechnologie bij het halen van bedrijfsdoelstellingen. Ten slotte neemt het bedrijf (delen van) bedrijfsprocessen over van klanten en voert deze uit in verscheidene delivery centers in de wereld.
Uit de onderzoeken die Accenture op wereldschaal uitvoert, staat Nederland er niet zo goed voor als je kijkt naar innovatie. Anja Groenewoud: "Wij doen dergelijke studies om ons eigen beleid te kunnen bepalen en om onze klanten beter van dienst te kunnen zijn. Maar we moeten de resultaten nu ook gebruiken om de mensen wakker te schudden. Innovatie is geen doel op zich, maar voor een duurzame bedrijfsvoering wel een vereiste. Tegelijkertijd besef ik dat je het heel praktisch toepasbaar moet maken. Dat vragen mensen ook van ons."
Zij wijst op landen als China, India, Brazilië en Zuid-Afrika waar een vitaliserende drang bestaat om zich te manifesteren op het wereldtoneel, waar jonge mensen er graag een tandje bij doen om te kunnen meedoen. "Die internationale drang mag hier van mij soms nog wel eens wat sterker worden aangezet door jongeren."
Groenewoud sluit af met de woorden dat duurzaamheid een prachtige kans vormt "om innovatie in onze bedrijfsvoering te brengen en om generatie Y te motiveren". "Recent internationaal onderzoek toont aan dat deze generatie het zelfs belangrijker vindt om te werken voor een bedrijf met een goede reputatie dan met het hoogste salaris. Alleen daarom al blijft duurzaam ondernemen een spannende en noodzakelijke uitdaging."

P+ webtip: Anja Groenewoud in P+