Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
27 april 2008

Orgaworld: stroom uit een krop sla

Bij Orgaworld levert de groene bak energie op. En dat is bijzonder. Een korte geschiedschrijving leert dat de meeste Nederlandse composteerders rond 1993 kozen voor het bouwen van eenvoudige installaties. Zo kort geleden nog maar begon de gescheiden inzameling in Nederland. Er waren rekensommen gemaakt waaruit bleek dat composteren goedkoper was dan verbranden. Maar dat niet alleen. Lang voordat Michael Braungart furore maakte met het concept “Cdadle to Cradle” en betoogde dat onze voedselresten weer terug in de natuur moeten als voeding voor de teeltlaag, leverden de composteerders aan Nederlandse boeren verwerkt GFT-afval als bodemverbeteraar en natuurlijke mest tegelijk. Voor een schijntje, dat wel. Composteerders moeten het hebben van het geld van de gemeenten die betalen voor de inzameling, niet van de afnemers van hun aardse product.
Orgaworld ging een stap verder. Zij ontwierp een robuuste “droge” vergistingsinstallatie waarin het GFT-afval eerst een cel in gaat. De ruimte wordt vacuüm gezogen waarna de gemengde biomassa een maand lang biogas oplevert. Een WKK-installatie zet het gas vervolgens om in energie. Genoeg om de hele afvalfabriek zelf op te laat draaien, maar ook nog eens 2500 huishoudens van groene stroom te voorzien. Pas wanneer de vergisting is voltooid, verwerkt hij het afval tot compost, die ook nog van een betere kwaliteit is. Dit alles dus CO2-neutraal.
Directeur ir. Henk Kaskens (1962) exporteert deze technologie naar Canada. Tegen P+: “We gaan daar twee installaties bouwen voor 150.000 ton GFT-afval. Een draait er al, in London. De andere komt in Ottawa te staan, ook in Ontario. Canada begint nu met het scheiden van afval, omdat de Amerikanen het Canadese afval niet meer willen storten. De Canadezen profiteren van de kennis die wij de afgelopen vijftien jaar in Nederland hebben opgebouwd. Ze kunnen kiezen uit de technologie die zich als beste heeft bewezen.”
Orgaworld weet bovendien de compost voor een betere prijs te verkopen dan andere composteerders: “Wij werken de compost op, door er biostimulatoren aan toe te voegen. In compost wemelt het van de levende organismen, waarvan sommigen ook ziektewerend zijn. Je kunt die vermeerderen. We leveren compost aan boeren die aardbeien telen. Normaal moeten die gaan spuiten om bijvoorbeeld de ziekte pythiun te bestrijden. Wij leveren compost met natuurlijke ziektewerende eigenschappen en bodembemesting tegelijk. Dat brengt geen euro per ton op, maar 25 euro per kuub, omgerekend 0,6 ton. De Biokas is trouwens een andere klant van me, een organisatie van biologische kassentelers. Dat zegt iets over de kwaliteit van de compost, want biologische bedrijven zijn kritisch.”

P+ webtip: Orgaworld in P+