Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
27 april 2008

P+ contracteert Deens cartoonistenduo WulffMorgenthaler

De duizend euro vraag. Horen Wulff en Morgenthaler (beiden van 1972) bij de Deense cartoonisten die de profeet Mohammed willens en wetens beledigden? Aan de lijn Wulff, de tekstschrijver van de twee. Het antwoord uit Kopenhagen: "Nee." Om te vervolgen met: "Wij hebben niets te maken met deze tekeningen, die alleen bedoeld waren om de moslimwereld te provoceren, opzettelijk bedoeld om controversie op te roepen. Die cartoons waren tragisch genoeg ook helemaal niet grappig. Nee, onze cartoons maken alleen de Denen maar boos."

Hun cartoons zijn qua vorm innoverend. Weg is het vierkant, of de drie plaatjes die een opeenvolgende actie verbeelden. In een breedbeeldachtige ruimte doet zich een enkele handeling voor. Daarin duiken ook foto's op. Van planeten bijvoorbeeld, of de foto van het Vietnamese meisje dat naakt wegrent na een bombardement. In deze cartoon ontgroeit een Deens grootmoedertje haar gezellige naaikransje door de meest beroemde World Press Photo ooit fanatiek in kruissteek na te borduren. Anders: "Het is heel makkelijk om dat met de computer te doen. Anders is daar erg handig in. Hij tekent ook meteen alles met een computerpen. Het is stom om het niet zo te doen."

Jullie humor is volkomen over the top.
"Zo zijn we altijd geweest, zeker toen we zes jaar geleden voor het eerst begonnen. Wij hebben een erg kinderachtige manier om naar de volwassen wereld te kijken. Onze pandabeer houdt van seks en neemt drugs, dat soort dingen."

Ik zie heel veel commentaar op de evolutie.
"Dat is iets van het laatste jaar. Ik kan me gewoon niet anders voorstellen dan dat de mieren straks de wereld van ons gaan overnemen. Zij werken veel harder dan de meeste mensen. Zij verdienen het echt om de baas over deze planeet te worden. Voor een paar weekjes. Gewoon om eens te kijken hoe zij het er vanaf brengen."

Denk je niet dat activisten de wereld op tijd kunnen redden?
"Anders is heel eco-bewust. Ik ben cynischer. Ik denk dat het menselijk ras niet altijd zo helder nadenkt en zo rationeel handelt. Ik geloof niet dat wij in staat zijn om de aarde te houden zoals die altijd is geweest. In het universum van onze strip is het leven daarom een chaos. Niemand weet wat er gaat gebeuren. Alle evolutie is gebaseerd op toeval. Wat er in de toekomst gaat gebeuren, heeft ook geen betekenis. We zijn dus niet altijd optimistisch."

P+ webtip: WulffMorgenthaler in P+

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier