Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
29 april 2008

Beurs duurzaam Terschelling trekt 650 bezoekers

panorama West-TerschellingWie de boot van Harlingen naar Terschelling neemt, ziet vrijwel onmiddellijk de contouren van het dorp West, de karakteristieke Brandaris daar bovenuit stekend. Op bedrijventerrein West, in de loods van Combi Bouw, werd zaterdagmiddag de eerste beurs 'Duurzaam Terschelling' gehouden, geopend door gedeputeerde Anita Andriessen. Het was er een drukte van belang. Dankzij het schitterende weer trok de kraam van De Zeekraal uit Oosterend - met biologisch ijs - veel mensen. "Hoewel we vooraf nauwelijks een inschatting konden maken, hadden we toch wel op vijftig tot vijfhonderd bezoekers gerekend. En dat bij slecht weer. Gezien de grote opkomst kan je gerust stellen dat het onderwerp leeft", zegt Leo Bouwman enige dagen nadien.

De beurs 'Duurzaam Terschelling' en de gelijknamige website is onderdeel van een veelomvattend plan om alle Waddeneilanden in 2020 volledig zelfvoorzienend op gebied van energie en water te maken. Daartoe hebben de gemeenteraden van Ameland, Vlieland, Texel, Schiermonnikoog en Terschelling, tesamen met Noord-Holland en Friesland, vorig najaar een ambitiemanifest ondertekend. Texel is daarvan wellicht de meest aansprekende. "We worden opgezweept door de ontwikkelingen op Texel waar duurzaamheid al tien jaar een begrip is en op breed draagvlak kan rekenen. Dat is ons voorbeeld. Over vijf jaar willen we hier, op Terschelling, ook een dergelijke organisatiestructuur hebben", licht Bouwman toe.

En de belangstelling is, zowel vanuit de lokale bevolking als bij toeristen, overweldigend. De lokale bouw- en installatiebedrijven op de beurs trokken veel bezoekers. "Is duurzaamheid moeilijk? Is het nu zoveel duurder? Het eerste in het geheel niet. En het tweede nauwelijks. Maar dat moet je wel uitleggen aan de hand van goede voorbeelden. Met isolatie, verlichting en opwekking van duurzame energie valt veel te bereiken. Als je dat ziet, dan krijg je er ook meer vertrouwen in", aldus Bouwman.

In de nabije toekomst zullen we meer over duurzaamheid op Terschelling gaan horen. Zo staat een schooleducatieproject op stapel waarbij diverse energiesparende opties worden uitgevoerd en gemonitord. Waar, dat wilde Bouwman nog niet zeggen. Wel dat hiermee duurzaamheid inzichtelijk voor de schoolkinderen en hun ouders wordt gemaakt. De komende maanden zal Bouwman ook de website van content voorzien.
P+ webtip: Duurzaam Terschelling