Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
09 mei 2008

Milieubewuste klas na bezoek aan dierentuin

Ineke Aker van IVAM keek zelf mee. Ze vindt: “Kinderen hebben recht op onderwijs. Pinguïns in Winterjassen vervult dit recht op een duurzame manier. Sociale competenties zoals samenwerken, luisteren en presenteren worden aangeleerd en ontwikkeld. Kinderen gaan zelf op onderzoek in Artis om te achterhalen hoe dieren duurzaam met energie omgaan. Door zelf te onderzoeken, leren ze meer. Ze leren hoe ze zelf duurzaam kunnen handelen met respect voor natuur en milieu.”

Volgens Aker is het programma erg enthousiast ontvangen. “De eerste 10 klassen hebben erg positief op dit experiment gereageerd. Het is natuurlijk ook een leuk uitje, want de kinderen gaan de dierentuin in. Ze leren over allerlei dingen en krijgen heel veel weetjes mee. Niet alleen over warmte besparen, maar ook over water. Dan gaan we naar de kamelen, die door de woestijn kunnen trekken zonder voedsel en water.”

IVAM is het proefmateriaal aan het evalueren. Ook ontwikkelt IVAM de methode waarmee het effect van de lessen wordt bepaald op kennis, bewustzijn en houding van de jeugd ten aanzien van duurzaamheid.

P+ webtip: IVAM –zoek dierentuin