Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
09 mei 2008

GRI-rapporten kunnen transparanter

Koningin Rania van JordaniëOp de driedaagse conferentie van het GRI (Global Reporting Initiative) was een internationaal gezelschap afgekomen. Veel Duitsers, wat Arabieren, ook veel Aziaten en Amerikanen naast wij, Nederlanders. Prins Willem-Alexander en koningin Rania hielden toespraken, Ruud Lubbers liep er rond en Maud Olofsson, de Zweedse vicepremier, vermoedt dat de GRI rapporten tot toenadering tussen China en dissidenten leiden, zo reageerde ze aan het eind van het debat op vragen uit de zaal.

Niet alles is echter rozegeur en maneschijn. Weliswaar bracht KPMG Sustainability donderdag een internationaal onderzoek uit waarin gesteld werd dat meer dan vier van de vijf respondenten na lezing van een GRI duurzaamheidsverslag positiever over een onderneming is gaan denken. Maar dat gaat hoofdzakelijk op voor lezers uit het bedrijfsleven. Vertegenwoordigers van NGO's beoordelen de duurzaamheidsrapporten minder positief.

Bartels, mede-opsteller van het internationale onderzoek onder ruim tweeduizend lezers en partner bij KPMG: "De GRI verslagen moeten een beter beeld geven van de diverse stakeholders, de wijze waarop ze bij de onderneming zijn betrokken en de invloed die ze hebben op de strategie en doelstellingen van het bedrijf. Ook moet de balans tussen goed en slecht nieuws in het verslag verbeteren en zullen de zaken die niet goed gaan of gegaan zijn, voldoende aandacht moeten krijgen."

P+ webtip: Rapport KPMG over duurzaamheidsverslagen