Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
11 mei 2008

Burgmans onderzoekt MVO-bijdrage aandeelhouders

De MVO-commissie wordt ingesteld door staatssecretaris Heemskerk van EZ en bestaat uit 6 leden. Hij geeft daarmee min of meer gehoor aan een motie van Kees Vendrik van GroenLinks en Esther Ouwehand van de Partij van de Dieren die door de Tweede Kamer werd aangenomen. Daarin werd aangedrongen op onderzoek om aandeelhouders een bijdrage te laten leveren aan MVO. Dat zou bijvoorbeeld kunnen aanpassing van de code-Tabaksblat, een gedragscode van het bedrijfsleven die betrekking heeft op de verschillende organen die bij het bestuur van een onderneming betrokken zijn.

Heemskerk heeft nu besloten dat er eerst een breder onderzoek komt naar maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hij ziet later wel of de uitkomsten daarvan ingepast worden in een nieuwe code voor het bedrijfsleven. Het onderzoek van de commissie Burgmans moet in oktober van dit jaar klaar zijn.

Vooral door het gedrag van hedgefunds is de positie van de aandeelhouder in negatief daglicht komen te staan. Na Tabaksblat (in navolging van wetgeving in de Verenigde Staten) kregen aandeelhouders meer respect, maar de winstnemingen van speculanten, die bedrijven met geleend geld opkochten en daarna soms met zware schulden weer achter lieten (PcM en Adas, bijvoorbeeld), keerden dit beeld weer. Juist hedgefundsen bleken de minst transparante organisaties, die geen enkele openheid van zaken geven wanneer je daar om vraagt. Dat bleek ook eerder uit eigen journalistiek onderzoek van P+.

P+ webtip: Wie is Antony Burgmans?