Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
16 mei 2008

Keukenmaker Bulthaup presenteert ecologische instapkeuken

We lezen het presentatieboek van de nieuwe Bulthaup, dat we kregen bij de Nederlandse doop van de b1 in de vestiging op KNSM-eiland, KNSM-laan 25 in Amsterdam. Een compleet hoofdstuk is gewijd aan ecologie. De term wordt zelfs nog eens uitgelegd: “Ecologie is afgeleid van het Griekse “oikos”, wat huis betekent en “logos”: leer. Ecologie betekent dus in feite wetenschap van het huis, of van de natuurhuishouding.”
En hoe komt dit in dit minimalistische keukenblok tot uiting? “Bulthaupts integrale visie komt tot uitdrukking in de lakwerkplaats. We gebruiken uitsluitend milieuvriendelijke lakken op waterbasis. De lak wordt uitgehard met UV-straling, wat resulteert in een onderhoudsarme kras- en stootvaste toplaag, die de strengste eisen met glans doorstaat.”
Er is meer: “De uittrekelementen en schuiflades zijn gemaakt van berken multiplex. Het binnenwerk is van massief berkenhout en de platen van massief noten- en ahornhout worden geolied. Bulthaup gebruikt uitsluitend houtsoorten afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.”
En in die prachtige houten laden had Katja Gruijters dus blokjes kaas verstopt, een wereldselectie aan worstjes, allemaal “puur”, want dat is het centrale marketingwoord dat voor deze keuken is gekozen. In het vriesvak lagen prachtige cocktail-ijsjes, heel populair bij de mensen die de doop van de b1 bijwoonden.
Hoe heb je die gemaakt Katja? “Gewoon, een echte vruchtje in limonade invriezen, met een klein houtje stokje er in.” De framboos was onze favoriet. Met het ook al net zo zomers welkomstdrankje van Katja, vreemd lichtgroen. “Dat is gemaakt van komkommersap, dat een nacht is gemarineerd in witte port. Dat verschil proef je echt...”
P+ webtip: Bulthaup b1