Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
22 mei 2008

Grootste bio-ethanolfabriek van EU staat in Delfzijl

oude methanor fabriekLange tijd verkeerde Chemiepark Delfzijl in zwaar weer. Met een dozijn bedrijven biedt het werk aan zo'n twaalfhonderd mensen en is het verantwoordelijk voor bijna twintig procent van alle chemische bedrijvigheid in ons land. Twee jaar geleden werden de ondernemingen op dit chemiepark, allen grootverbruikers van elektriciteit, rauw geconfronteerd met sterk gestegen prijzen voor energie. Dat kostte onder meer Methanor, producent van methanol, de kop.

Maar het tij lijkt te keren. Het consortium Bio MCN (Methanol Chemie Nederland) - bestaand uit Ecofys, de NOM, Oakinvest en de ons welbekende heren Doorn en Hamm - nam Methanor over. Bio MCN liet de inmiddels gesloten fabriek een milieuvriendelijker doorstart maken met bio-ethanol. Door de stijgende prijzen voor aardgas was op aardgas gebaseerde methanolproductie immers niet langer rendabel. Met biomassa in plaats van aardgas lukt dat wel. Zo is het aantal werknemers van de vroegere ethanolfabriek van eerst vijftig naar nu tachtig gestegen.

Bio-ethanol heeft volgens Ad van Wijk, CEO van Ecofys, bijzonder veel potentie in deze regio. In tegenstelling tot reguliere ethanol wordt dit niet uit het steeds duurdere aardgas maar uit het veel goedkopere glycerine gewonnen. "Bioethanol wordt geproduceerd uit reststoffen uit de industrie waarop al de nodige patenten zijn aangevraagd. Door het innovatieve concept, de hoge prijzen voor fossiele brandstoffen en de EU richtlijn voor bijmenging van 5,75 procent biobrandstoffen in het transport, kunnen we het product meteen vermarkten."

Bio MCN heeft begin april een proefopstelling van tweeduizend ton bio-ethanol uit glycerine afgerond, een afvalproduct bij de productie van biodiesel. De proef was dermate succesvol dat het jonge bedrijf apparatuur heeft besteld voor een commerciële installatie van 200.000 ton per jaar. Stapsgewijs wordt dat tot een miljoen ton opgeschroefd.

Het komende decennium zullen ook andere nieuwe bedrijven op Chemiepark Delfzijl worden opgestart. Een woordvoerder van Ecofys bevestigt dat de vergunning voor een energiecentrale op biobrandstof al binnen is en men verdere mogelijkheden voor benutting van stroom en warmte onderzoekt.

P+ webtip: BioMCN