Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
23 mei 2008

'Better LED as net' campagne brengt Friezen aan LED lamp

LED paneel van Osram Gloeilampen, onze oude, welbekende 'peertjes', zijn nu echt uit de mode. Cuba heeft ze in de ban gedaan, Australië schaft ze in 2010 af, en minister Cramer (Milieu) houdt al jaren gloedvolle pleidooien voor milieuvriendelijker spaarlampen. Ook de markt daarvoor trekt aan. Zie bijvoorbeeld Philips die vorig jaar 100 miljoen extra in milieuvriendelijke verlichtingstechnologie heeft geïnvesteerd, zo berichtte deze website vorig voorjaar.

Beter is de stap van spaarlampen over te slaan: neem een LED lamp. Die decimeert het stroomverbruik, gaat 35 jaar mee en hoeft na gebruik niet bij het chemisch afval (spaarlamp bevatten namelijk fosfor). Alleen: de prijs van een LED lamp ligt minstens een factor twintig boven die van het archaïsche 'peertje'. En dat gaat zelfs de groene consument soms wat te gortig.

De FMF probeert dit kip-of-ei dilemma de komende maanden te doorbreken. Weliswaar kosten LED lampen van vier watt (te vergelijken met een veertig watt gloeilampje) tegenwoordig twintig tot dertig euro, door in grote volumes in te kopen kan FMF de prijs onder de tien euro laten duiken. "Vervang je alle gloeilampen thuis door LED lampen, dan spaar je jaarlijks zo'n honderd euro uit. Als je tijdens de campagne een LED koopt, heb je die investering binnen een jaar terug", aldus Uit de Bosch.

De FMF heeft vier LED fabrikanten uitgenodigd om aan de 'better LED as net' campagne deel te nemen. Daarvoor zullen ze eerst aan de minimale eisen van website oilno.org moeten voldoen. De eerste LED lampen zijn te verkrijgen tijdens de Sinnewiken, een reizend klimaatfestival langs grote plaatsen en kleine gemeenten in Friesland. Vanaf september wordt de campagne grootscheeps uitgerold in de regionale en lokale Friese media, op bushokjes en op vrachtwagens. Zal deze campagne hetzelfde effect krijgen als die van spaarlampen twintig jaar geleden? Als elke Fries er een aanschaft, dan zeker..!

P+ webtip: Friese Zonneweken