Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
27 mei 2008

Haagse studenten tweede keer winnaar Shell Eco Marathon

Alle Nederlandse teams tijdens testdagVoor de 'Hydro Cruisers' - hier verzameld met de andere teams tijdens de testdag bij vliegveld Lelystad eerder dit jaar - was het vorige week een gedenkwaardige week. Ruim veertig studenten van de Haagse Hogeschool hebben bijna een jaar gewerkt aan vervolmaking van hun 'stadsauto', rijdend op waterstof. Op basis van computermodellen en eerdere testen wilde de studenten 800 kilometer op een liter brandstof halen. Ze kwamen er bijna vijftig kilometer bovenuit.

Dat de 'Hydro Cruisers' met vlag en wimpel de winnaar geworden zijn, is volgens projectleider Hein van Thiel terug te voeren op een slim samenspel van specifieke opleidingen binnen de Haagse Hogeschool. "Techniek is verre van suffig", zegt hij. "Voor deze auto hebben we werktuigbouwkunde, elektrotechniek, technische natuurkunde en bedrijfskunde bijeen gebracht. WTB meet de krachten op het voertuig, het chassis, de wielophanging. Elektro zorgt voor aandrijving en datalogsystemen. Tijdens de race - drie dagen met elk veertien rondes - konden we in 'real time' aflezen wat het voertuig uiteindelijk zou doen."

De winnaars doen het vooral om de eer. Maar ook, de filosofie van de eco marathon indachtig, om promotie voor duurzame technologie. Volgens van Thiel is de Haagse Hogeschool ietwat bescheidener. "Wij gaan binnenkort beurzen en evenementen af om studenten en scholieren interesse in techniek bij te brengen", zegt hij een dag na de inhuldiging.

Naast de 'Hydro Cruisers' namen vijf andere Nederlandse teams deel aan de Eco Marathon. In de prototype klasse haalde het Eco-Runner team van de TU delft het beste resultaat: 1 op 1467 kilometer. Het debuterende team Triple-X, van het Amsterdamse Damstede College, verraste zichzelf met een score van 1 op 201. De Leek Burners deden hun naam eer aan door tijdens de eerste race hun koppeling te laten doorbranden. Wie meer over de Eco marathon te weten wil komen, kan de website van Shell over dit onderwerp raadplegen. P+ webtip: Shell Eco Marathon