Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
28 mei 2008

Acht jaar terugverdientijd energiezuinigste wasdroger

Warmtepompdrogers zijn energiezuinige condensdrogers. De warme lucht waarmee wasgoed gedroogd wordt, ontstaat door lucht samen te persen met een pomp. Die werkt wel op elektriciteit, maar verbruikt 50 procent minder dan een conventionele droger. Daarom draagt dit type droger een Energie A-label.
 
Hoewel het apparaat duurder is in aanschaf, kost het op de lange termijn even veel als een gewone C-label droger. Een warmtepompdroger doet wel wat langer over het drogen, omdat de temperatuur minder hoog wordt. Voordeel is dat daardoor alle wasgoed (hittegevoelig en gewoon textiel) bij elkaar mag in de droogtrommel. Dus extra droogsessies zijn niet nodig. Deze wasdrogers zijn verkrijgbaar bij het merk AEG en Blomberg. 
 


Gasverwarmde luchtafvoerdrogers
. Dit type droger heet ook wel gasdroger of gasgestookte wasdroger. Een gasverwarmde luchtafvoerdroger gebruikt voor het verwarmen van de lucht geen elektriciteit, maar stookt gas. Dit type is net zo milieuvriendelijk als de warmtepompdroger. De gasdroger droogt ook wat sneller dan andere typen. De gasdroger was even van de markt, maar is sinds eind 2006 weer verkrijgbaar. Gasdrogers zijn wat duurder in aanschaf maar verdienen zich, net als de warmtepompdroger, in 7 tot 8 jaar terug via de besparing op de energierekening. Er is wel een extra gasaansluiting nodig, en goede ventilatie op de plaats waar het apparaat moet staan. Daarnaast heeft de gasdroger ook een elektriciteitsaansluiting nodig en een luchtafvoerbuis of -slang. Deze wasdrogers zijn verkrijgbaar bij het merk Huebsch en Pirouwet.

Milieu Centraal berekende de energiekosten per droogbeurt. De warmtepompdroger met A-label kost 39 eurocent per was (186 kilo Co2 per jaar), een condensdroger met C-label 80 eurocent (475 kilo Co2). De terugverdientijd is gebaseerd op vier droogbeurten per week, oftewel 210 keer per jaar. Overigens blijken Nederlanders graag, als het even kan, de was lekker buiten te drogen, in de zon.

P+ webtip: Gebruik wasdrogers