Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
30 mei 2008

Logo voor duurzame beleggingsfondsen

Dit zijn de Nederlandse fondsen die voor het logo in aanmerking komen:

ABN AMRO: Duurzame Wereld Fonds

ASN Bank: ASN Bank Beleggingsfondsen

ING Bank: ING Bank Duurzaam Rendement Fonds

Kempen & Co: Orange SeNSe Fund

Postbank: Postbank Duurzame Aandelenfonds

Robeco: Robeco Duurzaam Aandelenfonds

SNS Asset Management: SNS Duurzaam Aandelenfonds

Triodos Bank: Triodos Meerwaardefondsen


Maar het logo is geen Nederlandse aangelegenheid. Op dit moment hebben 45 organisaties in Europa de Transparency Guidelines ondertekend. Deze organisaties vertegenwoordigen samen 140 duurzame beleggingsfondsen. De organisaties mogen allen het recent gelanceerde logo gebruiken zodra de nationale Social Investment Forums (SIFs) de recente data met betrekking tot de Guidelines ontvangen hebben. In Nederland gaat de VBDO deze data verzamelen.
De ondertekenaars van de Transparency Guidelines tonen aan dat zij open, eerlijke, accurate en up to date informatie verschaffen aan hun stakeholders. Informatie waarmee vooral consumenten kunnen zien hoe en wat duurzaam beleggen voor de hele organisatie betekend en voor de verschillende fondsen in het bijzonder.

Giuseppe van der Helm, directeur van de VBDO noemt het logo “een eerste stap op weg naar een meer objectieve beoordeling van de mate van duurzaamheid van een beleggingsfonds.” De VBDO signaleert vanuit de markt een toenemende behoefte aan duidelijkheid over wat nu precies duurzaam beleggen is. Van der Helm zegt daarover: “Wij zijn blij dat dit VBDO initiatief op Europees niveau wordt geïmplementeerd. Met dit logo kan de duurzame belegger in een oogopslag zien of een fonds transparant over het duurzaamheidsbeleid is of niet. Om de particuliere belegger verder op weg te helpen zullen wij deze informatie ook gebruiken in de Duurzaam Geld Gids en de Goed Geld wijzer die later dit jaar verschijnen.”

P+ webtip: Eurosif Guidelines