Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
06 juni 2008

Enterprise Europe Network gelanceerd op KansRijk

Amerikaans biofilterKansRijk viel dit jaar in zes thema’s uiteen: mobiliteit, gebouwen, biobased economy, duurzaamheid, industrie en water. Alsof die thema’s op zich nog niet genoeg waren, heeft SenterNovem er met ingang van dit jaar nog een nieuw thema aan toegevoegd: KansRijk en partners. “Na drie succesvolle edities voelden we dat het tijd werd voor vernieuwing”, valt in de congresbrochure te lezen. “Dat vonden onze bezoekers trouwens ook. Vandaar dat KansRijk 2008 wordt georganiseerd in samenwerking met Octrooicentrum Nederland, de EVD en Syntens”.

Met duurzaamheid heeft EEN zijdelings te maken. Met innovatie des te meer. “Volgens het European Innovation Scoreboard bezet Nederland een positie in de middenmoot in de EU-15”, vertelde minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) die ochtend tijdens de lancering. “De conclusie is dat excellente kennis in ons land beter benut kan en moet worden. Ook relatief lage private R&D-uitgaven zijn een punt van aandacht.”

EEN vervult daarin een sleutelrol. Het is met name opgericht voor het MKB als praktische ondersteuning en advies op gebied van innovatie en technologiematchmaking. “Juist het MKB heeft niet altijd de tijd en middelen om R&D capaciteit te ontwikkelen”, aldus Erik Kuipers, adviseur bij SenterNovem. “Even enkele cijfers: EEN bestaat uit zeshonderd EU organisaties met vierduizend collega’s verspreid over 45 landen. Er is zelfs sprake van dat Rusland en de VS zich bij het netwerk zullen aansluiten.”

Op basis van resultaten uit het verleden denkt Kuipers dat 20 tot 25 procent van de MKB ondernemers binnen een jaar een mooie match of samenwerkingsverband met een buitenlandse partij kan aangaan. EEN neemt het hele traject van begeleiden tot advies voor de aanvraag gratis op zich. “Maar het voorstel zelf zullen we niet schrijven”, zegt Kuipers.” Van den Herberg kan zich dat goed voorstellen. “Ook met ondersteuning en advies moet je veel zelf doen. Zo hoort het ook. Daarvoor ben je ondernemer.”

P+ webtips: RCL milieutechniek EEN (Enterprise Europe Network)