Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
12 juni 2008

"Laura en de aarde" wint klimaatfilm voor jongeren

Rabobank klimaatfilm Eind september vorig jaar zette LvDO al de voelhorens uit om middelbare scholieren een stem te geven in de klimaatdiscussie. Als uitgangspunt had het overheidsprogramma gekozen voor "An inconvenient truth", de razend succesvolle docusoap van Al Gore. "Ons idee was niet alleen dat jongeren informatie over klimaatverandering opzochten maar vooral dat ze leerden nadenken over hoe ze zelf tegen het onderwerp aankeken", zegt Arjan Klopstra. "Om met oplossingen aan te komen die dicht bij hen zelf liggen."

Vanzelfsprekend zoomden de meeste scholierenfilmpjes letterlijk en figuurlijk in op de effecten van klimaatverandering: orkanen, droogtes, wateroverlast en smeltende gletsjers en poolkappen. Zo liet de nummer twee zelfs een ijsbeer zien die zich aan het scheren was. Maar de vakjury, bestaand uit de beste leraar van het jaar (gymnastiekleraar Mattijs van Mansfeld), Marieke van Zalk (communicatiemanager klimaatprogramma SNF), Marcel van der Steen (presentator Llinke Soep TV en radio) en Maayke Damen (jongerenvertegenwoordiger naar de VN), vond "Laura en de Aarde" uit Echt toch het mooiste. Dezelfde mening was het veelal jeugdige publiek toegedaan, zowel tijdens de finale als daarvoor. Het team uit Echt kreeg 17,9 procent van de bijna negenduizend stemmen.

Wat hadden die dan gedaan? Met eigen script en beelden lieten de scholieren een meisje zien dat thuiskomt. Ze heeft het warm, doet de airco aan, zapt doelloos TV, luistert naar de radio en krijgt het koud. In plaats van dat ze de airco uitzet, trekt ze een trui aan. Dan tikt de aarde tegen de ruit en valt in duizenden puzzelstukjes uiteen. Het meisje ziet dat haar gedrag ervoor zorgt dat de aarde uiteengevallen is, ze loopt terug en zet de TV, radio en airco uit.

Het filmpje is volgens Klopstra zo leuk dat LvDO graag wil kijken of de winnende filmpje op TV kan worden uitgezonden. Alle scholierenfilmpjes kunnen nog geruime tijd via de website worden bekeken.

P+ webtip:

Maak je eigen klimaatfilm