Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
13 juni 2008

Akzo Nobel onderzoekt verf uit alge

Dat algen een zeer breed scala aan toepassingsmogelijkheden hebben, was bij de P+ lezers na ons laatste nummer natuurlijk bekend. De aandacht voor dit "groene goud" neemt allerwegen toe. Algen als spirulina voor hardlopers, als basisingrediënt voor farmaceutische toepassingen en als energiebrandstof. Maar van het gebruik van alge voor verf hebben slechts weinigen gehoord.

Akzo Nobel doet het onderzoek niet alleen. Het vier jaar lopende project, waaraan de overheid via het EOS programma iets meer dan een miljoen euro heeft bijgedragen, wordt uitgevoerd samen met energieproducent Essent, Wageningen Universiteit Research (WUR) en Ingrepro uit Borculo, Europees marktleider op gebied van algenteelt. In totaal leveren de twee vijvers pakweg vijf ton droge stof biomassa per jaar op.

"Duurzaamheid wordt in toenemende mate belangrijk", verklaart Jasken. "De meest hulpstoffen zijn eindig. Algen niet. Wij willen er zicht op krijgen of algen technisch en markttechnisch haalbaar zijn." Daartoe werkt de verfproducent nauw samen met de WUR. Wetenschappers selecteren de meest ideale processen en algen waarna Ingrepro deze zal gaan leveren. Energieproducent Essent is niet alleen leverancier van CO2 en warmte uit de WKK centrale maar wil de algen na droging ook als biobrandstof afnemen. Akzo mikt volgens Jasken niet op mogelijk aanwezige kleurstoffen in de alge maar op de hars die het eencellig organisme bevat. De proef gaat september van start.

P+ webtips:

algenleverancier Ingrepro

Akzo Nobel