Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
19 juni 2008

Duitse bouwers krijgen boete voor onzuinige huizen

Tolheffing op wegen. De Duitse regering gaat tolheffing voor vrachtwagens verhogen en deze linken aan vervuiling. De meest smerige vrachtwagens gaan 28 cent per kilometer aan belasting betalen en de schoonste trucks 14 cent. Het gemiddelde gata dus omhoog van de bestaande 13,5 cent naar 16,2 cent. Dit levert de Duitse schatkist 850 miljoen euro op in 2009.
Energie in particuliere woningen. De Duitsers gaan nog strengere voorschriften opstellen voor nieuwbouw. Ook komen er maatregelen voor bestaande huizen die een energiewinst van 30 procent weten te realiseren. Er komen maatregel om nieuwe meer efficiente warmtevoorzieningen te realiseren, een soort van centrale boilers. Er komt een nieuwe standaard voor de isolatiewaarde van ramen en voor de isolatie van muren en daken. Wie zich niet netjes gedraagt, krijgt de wettelijk verplichte schoorsteenveger op het dak. En bouwbedrijven die nieuwe huizen neerzetten die niet aan de norm voldoen, zijn de opdrachtgevers geld verschuldigd. Wij citeren de website van de Duitse regering: "Werden die geltenden Energiesparvorschriften nicht beachtet, drohen künftig Bussgelder. Bauunternehmen werden dem Bauherren gegenüber schadenersatzpflichtig, wenn sie sie nicht beachten."
De kosten van verwarming. Nu is het in Duitsland zo dat de kosten van verwarming gekoppeld zijn aan de grootte van de woonruimte. Dat gaat veranderen. In de toekomst moet 70 procent van de verwarmingskosten per individu worden bepaald. Dat betekent dat een huis met een grote familie meer energie mag verbruiken, dan een huis waar iemand in zijn eentje alle kamers tot 23 graden Celsius opstookt. Intelligente energie- en gasmeters worden aangeboden, zodat de Duitsers vrijwillig kunnen controleren of ze aan de nieuwe regels voldoen.
Nieuw energienetwerk. Er komen nieuwe energienetwerken die er sneller dan nu voor zorgen dat op zee opgewekte windenergie snel naar de industriele gebieden van Duitsland gaat, in het zuiden en westen van het land. Dat is een behoorlijke afstand, vanaf de Oostzee gemeten.

P+ webtip: Duits Klimaatpact