Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
20 juni 2008

Verwarmen Friese meren straks de Elfsteden?

Al enige jaren is het ingenieursbureau betrokken bij allerhande kleine en prestigieuze projecten waarbij men warmte aan het oppervlaktewater onttrekt, tijdelijk in de bodem opslaat en die later voor ruimteverwarming gebruikt. Van een sportcomplex in Vianen dat de warmte uit een nabijgelegen kleine plas haalt. Of een bedrijventerrein en woonwijk bij Blaricum langs de A27. Tot de prestigieuze Maastoren die de extra investeringen in water uit de Maas binnen vijf tot zes jaar heeft terugverdiend. En bijna zestig procent aan CO2 uitstoot bespaart. Met deze combinatie won Techniplan vorig jaar de Vernufteling, de innovatieprijs voor de Nederlandse ingenieurswereld.

"Twintig procent van alle gebouwen in Nederland ligt binnen een halve kilometer van water", legt Joep Brouwers uit. "In meer dan negentig procent van die gevallen kunnen we daar bodemopslag van oppervlaktewater toepassen. In de zomer vangt het water in elf dagen evenveel energie op als Nederland voor verwarming en koeling nodig heeft. Het enige waarop je moet letten, is het ook ter plekke te gaan gebruiken. Zodra je er kilometers mee moet slepen, neemt het rendement enorm af."

Zaak is dan wel dat het Rijk deze 'slapende reus' wakker dient te maken. "Een reus omdat zijn potentieel enorm is, slapend omdat beleidsmakers er nog nauwelijks naar kijken", schreef collega-directeur Marc Douma recentelijk in het Financieele Dagblad. "De SDE regeling start met subsidie voor wind op land, zonnepanelen en biomassa. De vraag is of dat verstandig is. In Zuid-Europa is zonnethermie voor warmwaterbereiding rendabel, net als geothermie op IJsland. In Nederland kan oppervlaktewater goed worden gebruikt. Wat we nodig hebben, is een campagne waarin deze vorm van energie bij overheden, bedrijven en burgers onder de aandacht wordt gebracht."

Brouwers sluit zich daarbij van harte aan. "Een aantal lagere overheden is gelukkig wel vooruitstrevend", zegt hij tegen P+. "Als de gemeente aan het begin van het bouwtraject en uitgifte voor vergunningen de ontwikkelaar een aantal eisen oplegt, kan oppervlaktewater de kantoren overdag en de huizen gedurende de avond verwarmen. Benut je dergelijke kansen niet vooraf, dan wordt verwarming uit nabijgelegen meren en plassen plotseling veel minder interessant."


P+ webtip:
ingenieursbureau Techniplan