Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
23 juni 2008

Belgische brouwer Strubbe brouwt eerste biofruitbier

Brouwer Marc Strubbe licht toe: "Leireken Wilde Vruchten is gebrouwen op basis van de graansoort spelt. Het bier staat voor een uitgekiende combinatie van biosap bestaande uit granaatappel, kriek en aardbei met toevoeging van framboos, rode vlierbes en bosbes. Het alcoholvolume bedraagt 5,2 procent."
De bijzondere bierbrouwerij ligt in het hartje van West-Vlaanderen, op “een goede boogscheut” van de drukke verkeersweg Roeselare-Oostende. Het vredige dorpje Ichtegem kwam in het verleden slechts af en toe in het nieuws door de aanwezigheid van drie brouwerijen op zijn grondgebied. Vandaag is nog één brouwerij in werking. Gelegen in de schaduw van de 17de eeuwse Sint-Michielskerk, is de artisanale brouwerij Strubbe, de Maagd van Gent zoals ze eertijds genoemd werd, zo oud als België zelf. Vandaag de dag exporteert Brouwerij Strubbe zijn bieren tot in Japan, de Verenigde Staten, Duitsland, Italië en Nederland.
Tot het einde van de Eerste Wereldoorlog werd door de Strubbes alleen bier met hoge gisting “bebrouwen”. Het betrof twee soorten: enkel bier en dobbelbier, Het eerste met een alcoholvolumegehalte van 2 procent, het tweede van 4 procent. Aimé Strubbe zou zich geleidelijk toeleggen op het brouwen van lage-gistingsbieren, eerst Bock en nadien Pils, een omschakeling die veel energie en geld kostte maar weinig geld in het laatje bracht.
Op de website: “Gelukkig was er nog het bruine Hengstenbier, dat met zijn zoetzure, speciale smaak erg geliefd bleef. Het aloude recept van dit Hengstenbier ligt ten grondslag aan het Ichtegems Oud Bruin van 4,9 procent, dat in 1982 na de intrede van de vijfentwintigjarige Marc Strubbe in de brouwerij, in een verbeterde uitgave op de markt werd gebracht.”
Dezelfde website toont hoe inventief deze jongste telg uit de brouwersfamilie is. Bijna elk jaar opnieuw introduceerde hij wel een nieuwe biersoort. Leireken Wilde Vruchten is de nieuwste. En een opmerkelijke, want zoveel biologisch bier is er niet op deze wereld. Zeker geen vruchtenbier.
P+ webtip: Brouwerij Strubbe