Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
24 juni 2008

Surf-rocker Jack Johnson op hoogste groene golf

Nu is Jack Johnson (33) nog in de States aan het toeren, voordat hij de grote oversteek naar Europa maakt. De Star Tribune maakte een mooi verslag van zijn concert in Somerset, Winconsin. Eerst maar eens die typering die hij meekreeg van Billboard magazine, die hem “The Jolly Green Giant of the Music Business” noemde. En in de vuilnisbakken keek of er toch niet per ongeluk een half opgegeten hamburger tussen de plastic waterbekers terecht was gekomen. Om ten slotte verbaasd vast te stellen: het werkt, de concertgangers vullen hun bij de ingang gekochte waterfles echt bij!Johnson begon zijn opmars op de campussen van de universiteiten. Waar vroeger Leonard Cohen niet van de draaitafel af te slaan was, gingen zijn kalm voortkabbelende gitaarliedjes op de iPod op de autorepeat. Ook al is hij inmiddels een wereldster, een concert van hem doet denken aan het ultieme geluk om op een warme zomernacht een groep gitaar spelende vrienden op het strand te treffen. Krijg dat maar eens voor elkaar voor een groep van 20.000 mensen, zoals in Winconsin. Jack Johnson kan het, zoals hij al eerder bewees in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Critici vinden dat zijn albums erg op elkaar lijken, weinig ontwikkeling vertonen. Het is voor zijn fans geen bezwaar. Als Jack Johnson zich al ontwikkelt, dan is het vooral op eco-gebied. “Dit tournee voelt groener aan”, zei hij. Dat mag ook wel, want hij levert vooraf een 9 pagina’s tellende waslijst met eisen in, zijn “EnviroRider”.
De verslaggever: “Waar andere popsterren om een obscuur merk bier vragen, een verse voorraad ondergoed of een enorme voorraad M&Ms zonder de bruine, vraagt Jack Johnson om een eco-crew die de bandenspanning van alle wagens van de concertgangers controleert. En alle niet verkochte voedsel doneert aan lokale voedselbanken.”

En Jack Johnson meent het. Twee weken na het concert komen zijn mensen controleren of het afval echt netjes volgens afspraak is verwerkt... Anders volgt een boete van 500 dollar die aan een lokale milieugroep moet worden betaald. Dat zouden dan de Haagse Soul Surfers kunnen zijn. Maar ze moeten er niet op hopen, want tot nu toe was er geen enkele boete nodig.

P+ webtip 1: Verslag Star Tribune
P+ webtip 2: Concert Den Haag