Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
27 juni 2008

Landschapspark als visioen van Anne Jan "ECOstyle" Zwart

Waarom wil ECOstyle weg uit Appelscha? Wat is er zo bijzonder aan Oosterwolde, een dorp op de kruising van de provincies Friesland, Drenthe en Groningen? Anne Jan Zwart (1955), succesvol ondernemer in ecologische meststoffen en gewasbescherming: “We hebben meer ruimte nodig. We zouden daar in Appelscha het karakter van het lintdorp aantasten, met nieuwe gebouwen. Dat wil je niet. Er worden al genoeg landschappen verpest door al die blokkendozen van bedrijventerreinen langs de snelweg. Direct onder Oosterwolde was een mooie grote plek, zonder die bezwaren. Ook vlakbij het Drents Friese Wold, een prachtig stuk bos en natuur dat jaarlijks tot een half miljoen bezoekers trekt. En waar het toch nooit druk is. Met een grondprijs van 60 euro per vierkante meter zit je daar in Oosterwolde geweldig.”

ECOstyle gaat met het terrein niet alleen andere MBK-ers lokken naar Friesland te verhuizen. Ook wil Anne Jan Zwart consumenten trekken. En congresgangers. "Daarom een congrescentrum, maar ook de mogelijkheid om de toekomstige proefkassen te bezoeken, de ecologische tuin, waarmee al de nodige ervaring werd opgedaan in Appeltern bij Nijmegen. Daarnaast een eigen laboratorium, hoofdkantoor en logistiek centrum.”
Zwart bedenkt het niet allemaal zelf: “Er zit een groep van 24 studenten op, van Nyenrode, Delft en Groningen. We willen dit gebied zo ontwikkelen, dat het elders reproduceerbaar is.” Hij is inmiddels ook niet meer de enige ondernemer, die zich in dit ecopark gaat vestigen. “Er zijn ook ICT-ers en een ingenieursbureau. Zij beseffen dat ze hun werknemers hier een prachtig leven met een mooi huis en mooie natuur kunnen aanbieden, in plaats van hoge salarissen, waarna mensen alsnog makkelijk weglopen.”

Het is Zwart dus niet om zichzelf te doen. “Ik ben inmiddels de tweede generatie in dit bedrijf. Mijn drie kinderen zitten ook al in de zaak. Zij zullen ECOstyle overnemen. En ook zij willen hun kinderen niet belasten met het idee dat ze natuur hebben opgeofferd om de onderneming te laten groeien.”
P+ webtip: ECOstyle