Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
04 juli 2008

Lichtmasten Ede op zonne- en windenergie

Gemeente Ede was op zoek naar energiezuinige straatverlichting voor het buitengebied. Lichtmasten in het buitengebied hebben vooral een oriëntatiefunctie, zo geeft een gemeentelijk woordvoerder aan. Je stelt aan deze verlichting minder hoge eisen ten aanzien van gelijkmatigheid. Zoals een T-kruising: die moet je kunnen zien, je plaatst dan twee masten, zodat je weet dat je daar twee kanten op kunt. LED lijkt voor deze situatie een passende oplossing.
Lichtmasten met een zonnepaneel bestaan al veel langer. Het zonnepaneel alleen levert echter niet voldoende energie. Daarom zit op deze lichtmasten ook een windmolen, die al gaat draaien bij 2 meter per seconde (windkracht 2 Beaufort). Een krachtige accu (voor 100 procent recyclebaar) slaat de stroom op. Een volle accu levert voor 3 tot 4 dagen licht. Berekeningen geven aan dat de windmolen ruim voldoende energie opwekt, dus als het regelmatig waait, is een zonnepaneel mogelijk niet eens nodig. Dat wordt nu onderzocht.

Een lichtmast is voorzien van een SMS-unit. Iedere avond als de verlichting aangaat, wordt een SMS verstuurd naar de beheerder en leverancier van de verlichting, ook als de verlichting weer uitgaat. Op deze wijze kan (op afstand) de verlichting in de gaten worden gehouden en zonodig aangepast. Wethouder Peter van t Hoog van milieu nam de nieuwe verlichting 27 juni in gebruik. Als de proef slaagt, bekijkt de gemeente of het mogelijk is om meer van deze masten te plaatsen. De lichtmasten werden ontwikkeld door DBL Verlichting uit Hengelo, in samenwerking met het Duitse Rechlaternen.
P+ webtip: DBL-Verlichting

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier