Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
21 augustus 2008

Twente opent in oktober groene en gezonde ijsbaan

Het heeft even geduurd voordat Enschede deze 400-meter ijsbaan en de 30 maal 60 baan voor ijshockey, shorttrack en kunstrijden heeft gekregen. Toch wel een halve eeuw. Immers, al in 1968 voerde men al gesprekken over een 400-meter baan. En in 1992 deed de gemeente zelfs een poging de Olympische Winterspelen naar het Overijsselse te krijgen. Een poging die indertijd, wegens het ontbreken van een gezonde financiële dekking, niet doorging.

Nu is het dan eindelijk zover. Na Thialf in Heerenveen wordt IJsbaan Twente de tweede, geheel overdekte 400-meter ijsbaan van Nederland. In tegenstelling tot in Thialf gebruikt men echter geen glycol, het oude koelmiddel dat via plastic buizen makkelijk valt te transporteren maar gemiddeld drie graden warmteverlies oplevert. In plaats daarvan wordt kooldioxide toegepast. Weliswaar zijn daarvoor duurdere stalen buizen nodig maar CO2 beschadigt de ozonlaag veel minder dan glycol. Daarnaast is kooldioxide een snel medium met nauwelijks een graad warmteverlies waardoor men minder hoeft bij te sturen. Ook zijn voor CO2 wegens de vluchtigheid (het wordt snel een gas) minder zware pompen nodig. “En dan is het rekensommetje gemakkelijk gemaakt: de olieprijs zal niet snel zakken. We denken verder dan alleen morgen”, aldus Wennemars.

Het meest zichtbare voorbeeld van energiebesparing is echter het feit dat IJsbaan Twente volledig overdekt is. Weliswaar kost dat veel meer dan een half overdekte baan maar de investeringen betalen zich volgens de marketing- en salesmanager zeker terug. Het maken en in stand houden van een ijsvloer in een gesloten hal vergt immers aanzienlijk minder energie. Een luchtbehandelingsysteem zorgt voor de juiste temperatuur. Om het energieverbruik verder zo laag mogelijk te houden, maakt de baan gebruik van daglichtgestuurde verlichting.

“Door veel glas in de overkapping krijgen sporters het gevoel buiten te schaatsen”, besluit Wennemars. “Dat voelt en ademt goed. We willen een gezonde ijsbaan zijn: in ons café kunnen bezoekers terecht voor gezonde voeding als verse sappen, soepen een broodjes.” Rond de baan kunnen drieduizend mensen staan met een uitschuifbare tribune voor 75 personen. IJsbaan Twente verwacht zo’n 200.000 bezoekers per jaar, bijna twee-en-een half keer zoveel als op de vroegere kunstijsbaan.

P+ webtip: IJsbaan Twente