Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
29 augustus 2008

Roofray berekent zonnecellen op de Dom van Utrecht

Het Amerikaanse Roofray is een hele elegante website waarop je in een paar simpele stappen kan berekenen wat zonnecellen op je schuine dak opbrengen. Kies eerst de plaats uit waar je ze wilt hebben, bij voorkeur op het zuiden gericht. Bepaal dan de hellingshoek van je dak en zie hoeveel wattpiek je dat maximaal oplevert. En vul tenslotte je stroomrekening in. Tenminste, dat gaat nu alleen nog maar op voor die paar honderd miljoen mensen aan de overzijde van de Grote Plas. Die krijgen via hun gegevens een ruwe berekening te zien wanneer de investering in zonnepanelen zich heeft terugverdiend.

Hier in Nederland kunnen we dat niet zo snel en simpel. Of je moet het uitbesteden aan een daarin gespecialiseerd bureau (wat je weer goudgeld kost, neemt P+ aan). Daarom gingen we iets verder. Hoe zou het zijn als Barack Obama, de door velen gewenste volgende president van de VS, het Witte Huis vol met zonnepanelen zou leggen?

Wel, het officiële optrekje van de president en zijn gezin levert in ieder geval een PV potentieel van 91 procent op, bijna maximaal door de zongerichte verkaveling van het Witte Huis. En de bijna 260 vierkante meter 33306 kilowatt aan zonnestroom. Toch niet onaardig. De stroomopbrengst is het grootst tussen oktober en februari, zo lezen we verder af. Van november tot februari duikt die onder de drieduizend. ’t Zou bijzonder leuk zijn als P+ lezers en andere belangstellenden dat ook voor de Dom konden. Of, veel beter, voor hun eigen huis..!

P+ webtip: Roofray (VS)