Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
31 augustus 2008

Schiermonnikoog meest gewaardeerde plek Nederland

Nederlanders waarderen de landschappen in de zandgebieden van Noord- en Oost Nederland het meest: in Drenthe en Gelderland met name. Ook de landschappen aan de kustzone kunnen op hoge cijfers rekenen. De combinatie zand en zee is nog steeds een “killer”. Het minst gewaardeerd zijn de landschappen van de droogmakerijen, de hoogveenontginningen en kleipolders. Hoe meer er door recreanten gefietst en gewandeld kan worden, hoe hoger de landschappen scoren. Maar kenmerken “van vroeger” krijgen ook hoge punten: een historische boerderij, een watermolen, grafheuvels.De top van Nederland:
s-Graveland, N-Holland (zand): 10,49
Vaassen, Gelderland (zand): 10,27
Bilthoven, Utrecht (zand): 10,25
Putten, Gelderland (zand): 10,20
Helanaveen, Noord-Brabant (hoogveen): 10,11
Hezingen, Overijssel (zand): 10,05
Epen, Limburg (heuvel): 9,85
Cothen, Utrecht (rivieren): 9,83
Annen, Drenthe (zand): 9,69
Rhenen, Utrecht (rivieren): 9,62

De onderzoekers komen op deze uitkomsten met gebruik van complexe vergelijkingen. Daarbij werd ontdekt dat oudere mensen het groene landschap veel hoger waarderen dan jongeren. Gelderland, dat is de meest begeerde provincie, gevolgd door Utrecht en Limburg. Zeeland en Flevoland bungelen onderaan. We eten er graag van, maar houden niet zo van zeeklei, blijkt.

De meeste Nationale Landschappen krijgen een hoger rapportcijfer dan het gemiddelde Nederlandse landschap. De uitzonderingen zijn de slechte scores van de Stelling van Amsterdam, de Hoeksche Waard, Arkenheem-Eemland, de IJsseldelta, Zuidwest-Nederland en Laag Holland. Het zijn allemaal heel open landschappen, kaal soms, door agrarisch gebruik. Maar zodra de landschappen “gelaagd” zijn, mogen ze op topcijfers rekeken: Drentsche Aa, Noordoost Twente, Zuid-Limburg. Hele groene landschappen. De topper: de Veluwe, met het cijfer 7,8.

Willen Nederlanders een ecologische hoofdstructuur? Dat wil zeggen dat beschermde natuurgebieden met elkaar verbonden worden, zodat dieren kunnen doortrekken? De onderzoekers voorspellen dat Nederlanders deze structuur met het cijfer 7,7 zullen waarderen. Dat is dan iets hoger dan het cijfer dat nu in het algemeen voor ons landschap wordt gegeven.P+ webtip: Onderzoek landschappen