Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
03 september 2008

Zuidafrikaanse Soekershof zoekt investeerders

Wat verwachten Van Bon (57 jaar) en De Wit (53 jaar) van mede-investeerders? Ze schreven P+: “We zoeken 40 tot 60 investeerders die elk10.000 euro storten in een trustfonds welke het eigendom verkrijgt van Soekershof. Er wordt een gastenhuis gebouwd met vijf units en elke investeerder heeft recht op een jaarlijks veertiendaags verblijf. Het gastenhuis wordt volgens ecologische principes (natuurlijke materialen, zonne-energie en helophytenfilter) gebouwd. Voor de rest van de tijd worden de units verhuurd (toeristen, etc.) en de opbrengst daarvan wordt deels gebruikt voor de dekking van de exploitatiekosten en deels uitgekeerd aan de aandeelhouders. Aandeelhouders kunnen geen aanspraak maken op hoge rendementen. Ook is de verkoop van aandelen aan restricties verbonden (voorbeeld: nooit meer als oorspronkelijke aankoopprijs plus inflatie). En alles wordt gecontroleerd door een erkende accountant en notaris/advocaat. PriceWaterHouse begeleidt de overdracht.”

Wie zijn deze twee Nederlanders? Acht jaar geleden kochten ze in een impuls de tuin. Hij werkte als journalist onder andere voor het Algemeen Dagblad. Haar kunstwerken hangen in de hele wereld. Ze wilden de rest van hun leven met natuur bezig zijn. Bij het opruimen van de tuin ontdekten ze de betekenis van de naam Soekershof: “Toen kwamen de verhalen los. De vroegere eigenaar had deze plek zo heeft genoemd omdat zijn vrouw (18 jaar na zijn dood overleden en Alzheimerpatiënt) altijd op zoek was naar dingen die zij schijnbaar kwijt was. Dat gegeven heeft ons geïnspireerd om een doolhof te maken. Niet zomaar een doolhof maar een “doolhof van het leven”. Bezoekers kunnen zich orienteren aan de hand van gevisualiseerde verhalen die als bakens boven de hagen uitstekenen. Maar zoals in het leven zijn er ook dingen waarna je moet zoeken. Alhoewel het wordt beschouwd als de grootste doolhof ter wereld is het zo  ingericht dat bezoekers er binnen een uur weer uit zijn.”

Interesse? Meer info nodig? Neem contact op met de eigenaren van de Soekershof.  Misschien ook een goeie reistip. Een van de Zuidafrikaanse gasten schreef: “Vandaag het ek een stukkie Hemel geniet. Baie dankie."

P+ webtip: Soekershof