Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
04 september 2008

Bart Jan Krouwel praat liefste met de vijand

“Oppassen wanneer zijn ogen iets samenknijpen en gaan glimmen. Dan kijkt hij je even wat langer aan en is het complot al gesmeed. Je gaat mee in het idee dat je samen een grap meemaakt. Maar Bart Jan Krouwel (1946) lacht zelf het hardst.” Zo begint het portret over de topman van de Rabobank in P+, waarin hij de “vrolijkste verschijning in de wereld van duurzaam ondernemen” wordt genoemd.

Hoe hij de dialoog met maatschappelijke organisaties voert? “Ik probeer wat relativeringsvermogen in beide kampen aan te brengen. Ik stel vragen als: wat willen we nou eigenlijk met zijn allen? Dat blijkt een vertrekpunt voor een samenwerking te zijn. Bedenk wat de belangen voor beide partijen zijn. Laat die ander eens het belang van de bank zien. Als de boer het beter heeft, krijgt de koe het beter. Begin er vooral niet over wie er gelijk heeft, want dan kom je meteen in een prestigestrijd. Nee, weg daarvan. Waar gaat het nou om? Maak het los! Met de Dierenbescherming bespreken we een position paper over dierenwelzijn. Daar werken we aan en de Dierenbescherming is nu klant bij ons.”

Krouwel zou wel willen dat belangenorganisaties gaan beseffen hoe moeilijk het voor een bank is om sommige activiteiten te staken. Het is simpelweg niet zo dat de Rabobank van de ene op de andere dag ongewenste wapenfabrikanten bij het grof vuil kan zetten. Krouwel: “Dat kun je doen wanneer je alleen aandelen hebt. Die kun je ’s morgens bij het opengaan van de beurs verkopen. Klaar ben je. Maar zo simpel zit de wereld niet in elkaar. De fabrikanten van wapens maken nogal eens onderdeel uit van een groter concern. En dan heb je langlopende contracten lopen, leningen, noem maar op. Maar we hebben wel een rode lijst samengesteld en bepaalde bedrijven geselecteerd van wie we in principe afscheid moeten nemen.”

P+ webtip 1: Portret van Bart Jan Krouwel in P+ (PDF)
P+ webtip 2: Alle duurzame lintjes