Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
09 september 2008

Sony, Xerox en Bosch geven groene patenten gratis weg

Gaat de automobielindustrie de patenten van Bosch oppikken? Die kans bestaat, want het is niet zo maar een organisatie die deze daad van goedertierendheid lanceert. Het initiatief Eco-Patent Commons werd begin dit jaar gelanceerd door Sony, IBM en Nokia, allen lid van de World Business Council on Sustainable Development. Dat is een netwerkorganisatie van grote wereldconcerns. De eerste drie patenten zijn inmiddels al in gebruik genomen.

Vooral de patenten van Bosch lijken vernieuwend te zijn. Het is nu eenmaal een feit dat een benzinemotor zeer verspillend omgaat met brandstoffen. Door het laten ontploffen van benzine ontstaat ook "het bijproduct" warmte. Dat dient eigenlijk nergens toe. Sterker nog: de motor moet zelfs worden gekoeld, anders loopt de boel vast. Het grote voordeel van elektrische wagens is dat zij deze overbodige warmte niet produceren. Maar zo ver is het nog niet, dat wij in de nacht onze Tesla opladen aan het stopcontact. Daarom zeer nuttig, wat de firma Bosch weggeeft. Het bedrijf stelt een helereeks patenten ter beschikking om deze onnodige verspilling terug te dringen. De patenten hebben betrekking op het injectiesysteem van motoren, op het motormanagement en op het gebruik van filters.

"De vrije toegankelijkheid stelt iedereen in staat om onze beschermde vindingen toe te passen", lichtte Peter Marks toe, die in de directie van Bosch zit.

P+ webtip: Eco Patent Commons