Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
10 september 2008

Werkvloer-Nederlands voorkomt bijna-rampen

De weergave van het anderhalf jaar durende FNV-project wordt in deze Week van de Alfabetisering vanavond door voorzitter Agnes Jongerius aangeboden aan collega-bondsvoorzitters. In het boekje "Begrijpen is het meest bijzondere woord" is een handleiding te vinden voor vakbondsmensen die met Nederlands op de werkvloer aan de slag willen. Maar ook voor personeelsmanagers is het een uitstekende leidraad. Het tweede deel bestaat uit een verslag van het project.

Het boekje staat vol met best practices. De formule van een cursus Nederlands op de werkvloer is simpel. Er is een korte speurtocht naar WEB-gelden nodig, die subsidie mogelijk maakt. Verder is een ervaren docent onontbeerlijk, evenals een intaker die het taalniveau van de (allochtone) werknemers bepaalt en een vrije vergaderruimte binnen het bedrijf. Leidt de docent rond in het bedrijf, voorzie hem of haar van formulieren en teksten die essentieel zijn op de werkvloer en de cursus kan beginnen.

Zo’n twintig bedrijven en instellingen namen deel aan het FNV-project. Unaniem zijn ze enthousiast over het resultaat. De meesten gaan bovendien zorgen voor een vervolgcursus, zodat het Nederlands van hun werknemers nog beter wordt. Het elektrotechnische bedrijf Stago in Hoorn heeft gemerkt dat zijn cursisten mondiger zijn geworden op de werkvloer, meer durven, meer initiatief tonen en beter participeren.

Leuk zijn de korte interviews met cursisten, die vertellen over gewonnen zelfvertrouwen, plannen voor de toekomst en Aha-Erlebnissen. Ook de lol die ze hebben ervaren tijdens de cursus. “Arme sloeber, aan de grote klok hangen en geen ijzer met handen breken”, noemt Helene Rangurai uit Burkina Faso als meest grappige spreekwoorden. De cursus creëert niet alleen meer bedrijfsveiligheid, maar ook een betere werksfeer. Nederlandse werknemers maken opeens echt contact met de anderstaligen. Ze leren elkaar begrijpen.De brochure, ‘Stappen in het FNV-project Nederlands op de werkvloer’, is te bestellen bij FNV Publieksvoorlichting, info@vc.fnv.nl of 0900 3300300.P+ webtip: Boekje Nederlands op de werkvloer (PDF)

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier