Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
15 september 2008

Fortis sluit oliewinning als duurzame belegging uit

Het lijstje met uitsluitingen bevat meer verrassingen. Fortis is niet alleen principieel over olie- en gaswinning, maar biedt als enige de beleggers ook de zekerheid dat er niet in de vliegtuigindustrie wordt belegd. Alle Nederlandse aanbieders van duurzame fondsen sluiten inmiddels de wapen- en defensie-industrie uit, op SNS na (onder voorwaarden). Alle duurzame beleggers hebben geld in de auto-industrie en chemische industrie zitten. Volgens de opstellers van deze gids zijn al deze genoemde voorbeelden wel afkomstig uit “controversiële sectoren”.

Toch moet vooral niet geconstateerd worden dat Fortis nu ineens ASN en Triodos Bank links heeft ingehaald. Op andere gebieden belegt Fortis wel namens de spaarders in zaken die door bijna alle andere banken worden verworpen. Dat geldt bijvoorbeeld voor bedrijven waarvan bekend is geworden dat er sprake is van overtreding van wetgeving (milieudelicten en drugs). Ook is er geen uitsluiting van bedrijven met een reputatie op gebied van discriminatie of corruptie. De makers van de gids mochten van Fortis de duurzame fondsen van de overgenomen ABN Amro niet meer in het overzicht meenemen.Naast criteria voor uitsluiting hanteren alle banken ook positieve criteria. Daar zijn alleen de Postbank en Robeco uitzonderingen. Bedrijven die werken aan vermindering van CO2-uitstoot in hun transport krijgen geen plusje in de duurzame fondsen van deze twee instituten. Verder zijn alle banken het met elkaar eens. Duurzame ontwikkelingen en pioniers, die moet je steunen.

En wat leverden deze duurzame fondsen vorig jaar op? Hoe deed Fortis het, zonder oliemaatschappijen en vliegtuigen? Oeps, het 1 jaarsrendement was negatief, -11,58 procent. Ook andere duurzame fondsen lieten niet de prachtige cijfers zien van eerdere jaren, zoals het Orange Sense Fund, die ook niet in de plus eindigde. De obligaties trokken het net, zoals die van ASN en Triodos, met plusjes van respectievelijk 1,91 en 0,16 procent. De Groenfondsen van deze banken deden het zelfs nog iets beter, met 1,85 en 2,10 procent. Een tip van P+: Kijk nog eens goed naar beleggen in stenen: groen vastgoed. En fondsen voor nieuwe energie (Ohra, onder andere, draait lekker). Of de fondsen voor microkrediet...
Met juni als peildatum was het geen financieel topjaar voor beleggers, ook niet voor de duurzame. Maar de rendementen over meerdere jaren genomen verklaren ook de groeiende belangstelling voor duurzame fondsen, want die cijfers zijn nog steeds heel fraai.

P+ webtip: Download Duurzaam Geld Gids via duurzaam-beleggen