Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
19 september 2008

Overdag parasol, in het donker schemerlamp

De Dutch Design Awards 2008 zijn de meest prestigieuze prijzen voor jonge ontwerpers in Nederland. En de belangstelling uit de wereld van de vormgeving is overweldigend. Uit ruim zevenhonderd projecten selecteerden diverse commissies er meer dan zestig. Opvallend is dat op deze longlist niet alleen namen staan van grote, gevestigde ontwerpbureaus maar gelukkig ook veel jonge, minder bekende ontwerpers. Volgens de Dutch Design Awards doorbreekt dat het cynisme bij jonge ontwerpers om aan deze wedstrijden mee te doen.

Lianne van Genugten (1984) is nog een jonge ontwerpster. Nadat ze vorig jaar cum laude aan de Designacademie van Eindhoven afstudeerde, richtte ze zich op het gebruik van licht in vormgeving. In haar vrije werk zoals de Sunshade. Maar ook, zo blijkt uit haar CV, voor opdrachtgevers als RENA electronica uit Zutphen, een projectorganisatie die superzuinige LEDs (light emitting diodes) in lichtontwerpen toepast. Heeft die fascinatie van Lianne misschien iets te maken met Eindhoven, de lichtstad bij uitstek?

P+ kwam de lamp van Lianne op het spoor via het tijdschrift Bright. In het laatste nummer besteedde dit technologieblad uitgebreid aandacht aan allerlei mooie, duurzame verlichtingsvormen. Want wat te denken van een lamp die stroom opwekt via roterende bladen in de nok? Bright dacht op hun website dat het ontwerp van Lianne vast geen hoofdprijs gaat winnen maar de Sunshade is inmiddels wel een van de finalisten geworden. Overdag, zo schrijft Bright, laadt de parasol zich op, des avonds vouw je hem in en wordt het een grote schemerlamp.

P+ webtip: Lianne van Genugten