Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
26 september 2008

Heerlen opent werelds eerste warmtecentrale uit mijnwater

Eeuwenlang heeft steenkool een belangrijke rol vervuld als bron van energie en welvaart. Sterker nog: zonder steenkool was de industriële revolutie zelfs niet mogelijk geweest: de allereerste treinen reden op het zwarte goud. Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw werd steenkool echter steeds meer door gas en olie vervangen en moesten de kolenmijnen over geheel Europa sluiten. Eens zo sterke mijngemeenschappen raakten letterlijk en figuurlijk in het slop: de werkeloosheid steeg met sprongen, de milieuproblemen van de mijnen kwamen letterlijk en figuurlijk aan de oppervlakte en de veiligheid van de bevolking raakte in het gedrang.

De Minewater project partners (Heerlen, Aachen, Lorraine en Midlothian) weten daar natuurlijk alles vanaf. Als voormalige mijnsteden in respectievelijk Nederland, Duitsland, Frankrijk en Schotland delen ze dezelfde geschiedenis en problemen. Ondersteund door de EU, lokale en regionale overheden, door gespecialiseerde bedrijven en een indrukwekkende trits aan onderzoeksinstituten maken de vroegere mijnsteden nu van de nood een deugd.

Stijgend mijnwater kan immers ook worden gebruikt als bron van duurzame energie. Daartoe heeft Heerlen de afgelopen jaren vijf bronnen geboord in mijnschachten, zo'n 450 tot 700 meter diep. Tegelijkertijd is het gestart met testen van de warmtepompen die water van 32 graden Celsius met een snelheid van maximaal 80 m3 per uur naar boven pompen en reinigen voor verwarming van de huizen. Het project vermindert op die manier het risico van overstroming vanuit de mijnen, zorgt voor duurzame warmte en genereert ter plekke werkgelegenheid. De bevindingen van deze eerste mijnwatercentrale ter wereld kunnen van groot belang zijn voor gesloten mijnen in de rest van Europa. En daarvan zijn er niet te weinig: van Wallonië tot Silezië en van het Ruhrgebied tot Tsjechië.Â


P+ webtip 1:
het mijnwaterproject
P+ webtip 2:
conference Minewater 2008 (Engels)