Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
09 oktober 2008

ASN Bank: Koersval duurzaam aandeel minder

Tijdens de aanhoudende kredietcrisis bleef het lange tijd bijna doodstil uit de hoek van duurzame beleggers en MVO banken als ASN en Triodos. Waarom je op de borst slaan wanneer de financiële sector overal op aard in kommer en kwel is? moeten hun bestuurders hebben gedacht. Maar langzamerhand is het wel tijd geworden zich uit te spreken over de voordelen van verantwoord beleggen.

“Met het Small Midcap Fonds en ASN aandelenfonds beleggen we niet of nauwelijks in financiële dienstverlening”, zegt Bas-Jan Blom, directeur beleggingsfondsen bij de oudste MVO bank van Nederland. “Je zal zien dat de eerste bedrijven die na deze kredietcrisis opkrabbelen, de duurzame zijn. Want hoewel ook ons milieu- en watertechnologiefonds zakt, water hebben we allemaal nodig. Die sector is minder crisisgevoelig. En, je zou het bijna vergeten, de windturbineproductie zal niet afnemen. Klimaatverandering gaat gewoon door.”

Steeds meer institutionele beleggers komen er trouwens wel achter dat verantwoord beleggen loont. Eind vorig jaar hadden ze maar liefst 2,7 biljoen euro min of meer duurzaam belegd. Dat is ongeveer 17,5 procent van het totale Europese belegde vermogen. “Ondanks en vanwege beroering op de financiële markten wordt duurzaamheid steeds relevanter voor de grote beleggers”, aldus Matt Christensen, directeur van Eurosif, de koepelorganisatie op gebied van duurzaam beleggen in de EU.

Volgens VBDO-directeur Giuseppe van der Helm is de huidige kredietcrisis veroorzaakt door handelaren in derivaten die onverantwoorde risico’s hebben genomen. “Derivaten”, zegt hij, “zijn samengestelde financiële producten die niet direct aan de reële economie zijn gekoppeld. Maar ze zijn wereldwijd wel tien keer zo groot geworden als de onderliggende waarde, zij het een lening of vastgoed. Ondertussen werden mensen in de bancaire sector aangezet tot creatief financieren om ‘double digit’ winsten te halen.”

Zowel Van der Helm als Blom vinden de huidige kredietcrisis een ‘wake up call’ voor de financiële wereld. “Met extreme rendementen en beloningen op de korte termijn kom je geen stap verder”, zegt Van der Helm. “Hadden beurshandelaren maar naar micro-kredieten gekeken”, vult Bas-Jan Blom aan. “Dat is echte financiering voor mensen die hun leningen netjes en ook op tijd terugbetalen.”

P+ webtip: duurzaam beleggen groeit (VBDO)

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier